Cronopis acull un taller de circ per a joves gitanos d’arreu d’Europa

Més de quaranta joves formen part d’un projecte que treballa amb col·lectius minoritaris

  • Mireia Biel // Foto: cedida
  • Dimecres, 28 Octubre 2015 16:13

Cultura 2014/2015, Cronopis
Teles aèries, malabarismes, matalassos elàstics, petites acrobàcies. Són algunes de les disciplines de circ que un grup de gitanos de vuit països d’arreu d’Europa va poder provar en un taller de circ realitzat per Cronopis a Can Fugarolas. Cinc talleristes estaven repartits per l’espai per oferir un tastet de circ als joves en una iniciativa que treballa per la seva inclusió social i que incorpora valors a través de l’esport.

Kalizor és una ONG internacional que treballa amb col·lectius minoritaris. Un grup de joves gitanos d’entre 18 i 25 anys d’arreu d’Europa s’han trobat a Catalunya per a compartir un projecte que utilitza els esports com a eina de relació i inclusió social.
El projecte, finançat amb fons públics, permet “evitar l’absentisme escolar”, tal com explica el president de l’ONG, Alfonso Amaya. A més a més, d’aquesta manera “uns joves d’un col·lectiu minoritari poden empoderar-se i desenvolupar eines socials”.

Relacions entre col·lectius

El nomadisme del circ és la principal característica compartida amb la manera de viure de l’ètnia gitana i aquest va ser un dels motius pels quals Cronopis va organitzar un taller de circ especialment per a ells. Maria Sanjaume, una de les talleristes, explica com “el circ i l’ètnia gitana tenen una certa relació perquè són col·lectius itinerants” i és per aquest motiu que “el tast de circ els serveix no només per aprofundir en aquest vincle, sinó també per incentivar-los a aplicar els coneixements apresos als seus països d’origen” i, qui sap, poder organitzar projectes que vinculin el treball social i el circ en l’entorn on viuen amb les seves famílies.

Eines socials

Precisament, el rerefons social d’aquesta iniciativa es va fer ben palès al llarg del taller. “Les cares de felicitat eren moltes”, assegura Sanjaume, que veu en l’experiència una fórmula ideal, perquè els joves experimenten “la superació o el creixement personal i l’autoestima” i els ajuda a “autoconstruir-se com a persones fortes i madures”.

Orígens diversos

Així és, precisament, com ho va viure la Maria, una noia d’Hongria participant en el projecte. Després de provar les cinc estacions, la Maria afirmava que “el projecte és interessant perquè encara que sobrepassis els vint anys, tinguis l’oportunitat de conèixer diverses disciplines esportives”. I, a més a més, l’experiència ve acompanyada de xerrades sobre gènere, discapacitat o inclusió social de col·lectius minoritaris com el seu. Per a la Maria, “és una iniciativa durant la qual pots conèixer altra gent que forma part de la teva comunitat” i, per tant, “serveix per a comparar la situació dels gitanos arreu d’Europa i per analitzar les circumstàncies sota les quals la nostra comunitat es desenvolupa pel territori”.

Iniciativa europea, experiència local
El projecte de Kali Zor forma part d’una iniciativa de la Comissió Europea, aprovada per la Generalitat de Catalunya a través del Departament de joventut i finançada amb fons públics. El projecte ha permès que mig centenar de joves d’arreu d’Europa facin una estada a Catalunya, concretament a Badalona, per a treballar conjuntament valors i aspectes socials mitjançant l’esport i la cultura. Provenen d’Hongria, la República Txeca, Albània, Polònia o Àustria, entre altres, i tenen entre 18 i 25 anys. L’associació Kali Zor és la responsable del projecte, que té per objectiu la inclusió del col·lectiu gitano i l’experiència de conviure amb membres d’una mateixa comunitat que, a més a més, és minoritària a Europa.