El premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Joan Veny, repassa la figura de Badia i Margarit

L'acte institucional de la Diada recupera el llegat d'aquest catedràtic, clau per a la investigació de la llengua catalana

  • Redacció// Foto: cedida
  • Dijous, 10 Setembre 2015 13:10

Cultura 2014/2015, Badia Margarit

Cada any, quan s’escau la commemoració de l’Onze de Setembre, l’Ajuntament vesteix les millors gales per acollir l’Acte Institucional de la Diada Nacional a Mataró. L’acte, que promou Òmnium Cultural, consisteix en una conferència sobre algun aspecte polític, social o cultural català i aquest any enllaça dues personalitats per programar a Mataró un acte de molta volada.

Tant pel què: un homenatge a Antoni Maria Badia i Margarit com pel qui, i és que la conferència la pronunciarà el lingüista Joan Veny, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2015. Serà, doncs, un acte de reconeixement de la tasca de filòlegs i lingüistes, una reivindicació del corpus acadèmic de la llengua catalana i de la difusió de la llengua a tots els territoris que es parla.

Antoni Maria Badia i Margarit, traspassat l’any passat, va desenvolupar una tasca fonamental en la investigació de la llengua catalana, especialment en el camp de la lingüística històrica.

Va ser catedràtic de gramàtica històrica de la llengua espanyola i de gramàtica històrica catalana a la Universitat de Barcelona (UB) fins a la seva jubilació, l’any 1986. També va ser rector de la UB del 1978 al 1986. Com a rector va contribuir a la catalanització, la democratització i el foment del contacte de la Universitat amb la societat catalana. També va presidir la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans del 1989 al 1995.

ACTES

Dia:
Dijous 10 setembre

Horari:
19h

Lloc:
Saló de sessions de l’Ajuntament
(La Riera, 48. Mataró)