Comença la restauració de la Capella dels Dolors

Es preveuen set mesos d’obres per a la conservació de les pintures murals d’Antoni Viladomat

  • Redacció
  • Dimecres, 02 Setembre 2015 10:54

Reforma capella dels dolors

Aquest dimarts van començar els treballs de la restauració de les pintures murals de la Capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria de Mataró, una de les joies de l’art barroc català. Una bastida d’importants dimensions permet treballar en alçada als operaris que, òbviament, treballaran sense ocasionar problemàtiques amb els usos religiosos de la Basílica. Sovint batejada com “la Capella Sixtina del Barroc català”, la Capella dels Dolors està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya.

Els treballs es duen a terme sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), adscrit a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. La Capella dels Dolors conserva un important conjunt pictòric d’Antoni Viladomat i Manalt (Barcelona, 1678 - 1755), pintat entre els anys 1722 i 1737. Actualment, les pintures murals requereixen una actuació de conservació i restauració urgent, ja que s’han anat degradant amb el pas del temps.

L’any 2013 es va dur a terme un estudi previ dirigit pel CRBMC i finançat per l’Ajuntament de Mataró, per tal d’investigar les causes de la degradació de les pintures murals de la Capella dels Dolors, ja que presentaven greus problemes d’humitats que perjudicaven severament la conservació del conjunt. L’estudi va comportar el coneixement dels tipus de materials que formen les pintures (amb l’anàlisi de morters, pigments, vernissos i aglutinants) i, basant-se en el seu estat de conservació, es va poder determinar el procés de conservació i restauració més adient. Un cop solucionats aquests problemes, aquesta setmana han començat els treballs de conservació i restauració de les pintures murals, que abasten una superfície de més de 300 m2.

Set mesos d’obres
A causa de les grans dimensions del conjunt i de la dificultat dels treballs a executar, es preveu que la restauració pugui durar al voltant de 7 mesos, i que la duguin a terme un equip de dotze professionals, en funció de les diverses fases i processos previstos.
L’actuació a la Capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria de Mataró és de les més destacades entre les 32 subvencions que ha atorgat el Departament de Cultura per a la conservació i la restauració de béns històrics i artístics l’any 2015. Tots els treballs es duran a terme sota la direcció del CRBMC, responsable de vetllar pel bon estat de conservació dels béns mobles de Catalunya,  principalment béns culturals d’interès nacional i béns catalogats. 

Treballs minuciosos i respectuosos amb l’obra original

L’inici dels treballs de conservació i restauració preveu un estudi en profunditat per a un millor coneixement de les pintures murals i del seu estat de conservació. Inclourà l’extracció i l’anàlisi de mostres, l’elaboració de planimetries per identificar i localitzar les degradacions observades, així com la documentació fotogràfica exhaustiva de tot el conjunt.
 
Està previst que es faci una neteja de la brutícia superficial, respectuosa amb la tècnica pictòrica original, ja que en tractar-se d’un tremp és molt delicada. Caldrà retirar també les sals i altres dipòsits acumulats sobre la superfície pictòrica. Així mateix, es fixaran i consolidaran nombrosos aixecaments, descamacions i zones disgregades de la capa pictòrica, que presenten un acusat risc de despreniment, i que suposen un perill imminent, per la possible pèrdua de fragments de pintura. Pel que fa a les esquerdes i zones amb pèrdues, aquestes s’anivellaran amb morters tradicionals de calç i es reintegraran cromàticament, a fi de recuperar una lectura homogènia de tot el conjunt, facilitar-ne el gaudi estètic i reivindicar la importància artística de l’obra.