Conveni signat per la restauració del conjunt dels Dolors

Actuació de restauració i conservació d’un dels grans valors barrocs de Catalunya

  • Redacció / Foto: arxiu
  • Dijous, 28 Maig 2015 12:32

Cultura 2014/2015, capella dels dolors

El conjunt dels Dolors, la dita sovint “Capella Sixtina” de Mataró i Catalunya es restaurarà. L’alcalde, Joan Mora, i el cardenal arquebisbe metropolità de Barcelona, Lluís Martínez i Sistach van signar el passat 11 de maig un conveni de col·laboració per regular les actuacions de restauració i conservació de la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria que es duran a terme durant el 2015. Es tracta d’un acord històric per potenciar la que es considera el principal vestigi barroc de Catalunya.
El cost total de l’actuació serà de 533.070 euros a repartir entre l’Ajuntament de Mataró –que n’obtindrà una part de la Diputació de Barcelona–, l’Arquebisbat de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Així, cada part aportarà 177.690  euros.

La Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria és una joia del barroc català, amb pintures d’Antoni Viladomat, catalogada per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Al llarg dels anys s’han anat realitzant diferents actuacions per tal de resoldre tant els problemes estructurals com de recuperar el valuós patrimoni artístic del monument. Aquestes actuacions han estat sufragades per fons del propi Arquebisbat, d’altres administracions –entre aquestes l’Ajuntament de Mataró– i de patrocinadors privats.

Restauració de les pintures

En concret, aquest conveni estableix regular la col·laboració entre l’Ajuntament de Mataró i l’Arquebisbat de Barcelona en el finançament de les actuacions de restauració de les pintures murals, el tractament dels xilòfags (tèrmits) del retaule i dels bastidors de fusta de la capella i de la il·luminació del conjunt de la capella i de la Sala de Juntes.
El conveni també estableix la creació d’una comissió mixta tripartita de seguiment.

La “redescoberta” de Viladomat, clau
Feia anys que Santa Maria reclamava ajuda en la restauració de la seva part patrimonial més singular. En aquest sentit, un dels detonants de l’acord va ser el protagonisme que va agafar la figura d’Antoni Viladomat en el decurs de la celebració del Tricentenari. Un cop reivindicat l’artista, calia restaurar la seva obra magna. Dit i fet.