Divendres Sant: la gran processó mataronina

La Processó General culmina la Setmana Santa i atrau cada any més públic

  • Redacció / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 02 abril 2015 11:14

Cultura 2014/2015, processó divendres sant

El Divendres Sant és el gran dia de la Setmana Santa mataronina. Tot un dia consagrat a la Processó General que surt a dos quarts de vuit de Santa Maria i sobretot un vespre allargat fins a la matinada amb molts milers de persones al carrer. Les xifres en aquests casos sempre fan de mal dir però vindria a ser el tercer gran esdeveniment anual del calendari mataroní, rere Les Santes i la Cavalcada de Reis. Un acte que fa tres anys ja va rebre el reconeixement de ser Patrimoni Cultural de la ciutat, com ja ho eren els Armats o ho són Els Pastorets, entre d’altres. Un dia gran, la gran processó mataronina. I els protagonistes de sempre per a més de cinc hores d’acte, que aviat es diu.


El divendres arranca molt aviat, a dos quarts de vuit amb el Via Crucis que uneix Santa Maria i el Cementiri. Llavors sembla com si el dia s’aturés fins entrada a la tarda. La Processó no es forma fins a quarts de vuit però hi ha fins a tres pre-processons: la dels Armats que van a recollir el Sant Crist de la Bona Mort, la de la Verònica que surt de Sant Josep per anar a Santa Maria i la del Nazareno i l’Esperanza, que surten de l’Esplanada també fins al punt iniciàtic de la Processó General.

Per conèixer la magnitud dels actes que es fan al carrer, sovint, és el saldo que en treguin els bars i els restauradors el millor barem possible. Doncs del Divendres Sant en diuen que és un dels tres dies de més facturació de tot l’any als bars propers al recorregut tradicional de la Processó.

Des de Santa Maria

Vista des de qualsevol punt del recorregut, la Processó General té un encant diferent. Hi ha qui la segueix des de dos llocs diferents, quan ja ha passat pel primer. La Comissió demana evitar sobretot els passos més estrets com el Carrer Nou. Un dels llocs on també costa trobar lloc és a la mateixa Plaça de Santa Maria des d’on hi ha un embús de passos i confrares digne de veure’s. En ordre passional enfilen carrer Nou fins a la Riera i enllacen amb el Carrer d’Argentona. Baixen el Torrent i acaben arribant a la Plaça de Santa Anna on, també, s’hi congrega molta gent per veure les evolucions finals de tots els passos. I és que és al final quan hi ha els “encuentros”.

Amb el Captiu

Aquest 2015, la germandat de Jesús Captiu farà processonar el gran protagonista del diumenge de Rams per celebrar el 25è aniversari de la seva presència a Mataró. Des que van canviar la talla, la germandat es repartia i sortia el Divendres Sant amb els Dolors, però aquest any faran de forma excepcional aquest canvi. Cap a les dotze de la nit, segons l’organització, s’hauria d’acabar la Processó amb l’arribada de la Soledat a la Plaça de Santa Anna. És el punt final de tot un dia dedicat a la Setmana Santa d’aquí.

Cultura 2014/2015, processó divendres sant 2

El programa de Divendres Sant

7:30 h VIA CRUCIS INTERPARROQUIAL
Lloc: Plaça de Santa Maria.
Organitzen: Confraria del Sant Crist de la Puríssima Sang.

18 h RECOLLIDA DEL SANT CRIST
Lloc: C. d’Enric Prat de la Riba.
Organitza: Confraria del Crist de la Bona Mort i  Armats de Mataró.

18 h SORTIDA EN PROCESSÓ DE LES CAPUTXINES
Lloc: L’Esplanada
Organitza: Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza.

18 h SORTIDA EN PROCESSÓ DES DE SANT JOSEP
Lloc: Carrer Sant Josep.
Organitza: Confraria la Verónica.

19:30 h PROCESSÓ GENERAL DE MATARÓ
Lloc: Plaça de Santa Maria.
Itinerari: Plaça de Santa Maria, C. Nou, La Riera, C. d’Argentona, El Torrent,
Plaça de les Tereses, C. St. Teresa, Plaça de Santa Anna.