El Ple demanarà la Creu de Sant Jordi per Sala Cabanyes

L’any vinent se celebren els 100 anys de la primera representació d’Els Pastorets

  • Redacció
  • Dilluns, 09 Març 2015 11:27

Sala Cabanyes, pastorets 1

El Ple de Mataró demanarà al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que atorgui la Creu de Sant Jordi 2016 a la Sala Cabanyes coincidint amb el centenari de la primera representació d'Els Pastorets. Ara, a partir de l’aprovació de l’acord de sol·licitud, les entitats i associacions de la ciutat que ho considerin es poden adherir a la petició.

Els Pastorets, així com la resta de produccions de Sala Cabanyes, formen part de l'aportació al camp de les arts escèniques del Centre Catòlic de Mataró que, amb més de 125 anys d'història, és una de les associacions més vives de la ciutat. En el camp cultural, així com en els socials i esportius. Concretament, la proposta també recull que la distinció seria un reconeixement a la tasca que ha fet el Centre Catòlic "en la defensa de les tradicions, la cultura i la llengua catalana" i ser "un referent cultural i social a Mataró i al país".

La tradició dels Pastorets

En la seva història, "la Sala" ha contribuït a la formació de milers de persones de les quals moltes, posteriorment, han estat reconeguts actors i actrius de l’escena teatral catalana. La tradició dels Pastorets, un clàssic de les dates nadalenques mataronines, es remunta al 25 de desembre de 1916, dia de la primera representació del que s’ha convertit en un element d’identitat mataronina per la seva aportació cultural i social, que posa en acció més de 300 persones en cada representació.

Segons l’informe de l’historiador Jaume Vellvehí i Altimira per a l'ajuntament, es posa de manifest que Els Pastorets de Mataró és un espectacle d’alt valor cultural i que ha esdevingut un referent en la cultura popular i tradicional catalana com també de la tradició cultural de Mataró.
 
L’Ajuntament de Mataró l’any 1981 va declarar Els Pastorets de Mataró Patrimoni Cultural de la Ciutat en reconèixer la seva singularitat, els valors culturals i tradicionals que contenen, a la perseverança de diverses generacions de mataronins i mataronines per mantenir-los vius al llarg de tants anys i, sobretot, el rigor de la seva execució.