Els ninots de Lara Sànchez, protagonistes del torró d’autor d’Uñó

El dinar de Nadal il·lustra un cruixent de carquinyoli amb trufa infusionada d’anís estrellat

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dijous, 04 Desembre 2014 13:36

Turró ca l'uño 2014

Els característics i cada vegada més reconeguts ninots de Lara Sànchez, il·lustradora mataronina posen el color i el caràcter artístic al dinovè torró d’autor de Pastisseria Uñó. Sànchez planteja un torró molt familiar d’acord amb el seu estil característic, una mena de caricatura del dinar de Nadal amb tota la família a taula i plena de detalls i referències nadalenques. A partir d’aquesta idea s’ha inspirat el cuiner Claudi Uñó que sempre complementa una delícia doblement artística amb la creació d’un gust associat i d’acord amb l’obra que l’il·lustra. En aquesta ocasió Uñó ha plantejat un cruixent amb trossets de carquinyoli i trufa negra infusionada d’anís estrellat. El resultat és, novament, deliciós. Del torró d’autor se’n fan unes 1.000 unitats i es comercialitza a Uñó per 30 euros la unitat.

Turró ca l'uño 2014

El mestre pastisser Claudi Uñó va confessar-se, a la presentació del torró, admirador de l’estil de Lara Sànchez. “Teníem moltes ganes de treballar amb ella pel seus dibuixos detallistes, graciosos i dinàmics i ens va fer un regal amb aquest dibuix que hem convertit en torró i on veiem tota la família amb la taula parada. Està ple de detalls i elements i gràcies a la col·laboració ara la iaia es podrà menjar a si mateixa, per exemple”, va explicar Uñó.

A l’hora d’inspirar-se en l’obra per elaborar el gust d’aquest torró va assegurar que “com que l’estampa és molt catalana i tradicional amb el tió i tots els elements del dinar de Nadal vam escollir el carquinyoli que també és molt nostrat i com que sovint el carquinyoli se suca, vam optar per aquesta trufa infusionada d’anís que permet que tingui gust i que en canvi tingui un gust molt familiar i en pugui menjar tota la família”. Uñó es congratula d’haver arribat a la dinovena anyada d’aquesta tradició i assegura que el torró d’autor acostuma a tenir molta sortida com a regal especial.

Turró ca l'uño 2014

Típicament Lara

Lara Sànchez és una ninotaire mataronina cada vegada més coneguda per més públic, amb un estil propi molt aplaudit que es notarà a la pastisseria Uñó més enllà del propi torró, ja que una il·lustració seva d’un obrador de pastisseria es pot veure a l’aparador. Sànchez va explicar que se sent “il·lusionada de veure els meus dibuixos sobre xocolata, acostumat a veure-ho sobre paper o roba” i va assegurar que “he volgut que siguin els mateixos personatges els protagonistes, amb una taula parada on hi ha tota la família, on l’àvia ha begut massa cava, els nens que afarten el Tió o on hi ha el gall d’indi viu i ple d’elements”. El dibuix original, que s’exposarà a Uñó de forma permanent, és molt identificatiu de l’estil d’aquesta ninotaire mataronina.