Una festa de tres dies per celebrar que Can Fugarolas comença a rutllar

L’antic concessionari programa unes portes obertes festives

  • Cugat Comas // Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 14 Novembre 2014 00:00

Ciutat 2014/2015 Can Fulgaroles

La setmana passada, el dia abans que el Tot publiqués un reportatge de Mireia Biel sobre el mateix equipament, els responsables del projecte de Can Fugarolas convocaven la premsa. Feia mesos que d’aquell antic concessionari al carrer Tolon del barri de l’Havana se’n sabia que anava rutllant, però havia passat temps d’ençà que els promotors d’aquell centre social havien volgut exposar als mitjans mataronins en què consistia, ben bé, el seu projecte.


Tant un any enrere com la setmana passada, a dins de Can Fugarolas fa fred però ara en fa molt menys i la nau, a simple vista, sembla una altra. Cada col·lectiu s’ha adequat un espai i els que més han tardat a poder habilitar-los ja estan en fase de posar-se les piles. Can Fugarolas celebra un any de vida però, bàsicament, si poden estar d’enhorabona, és perquè, un any després, la cosa rutlla i comença a funcionar.

És un dijous de novembre i a mig matí hi ha entrenaments de circ, gent feinejant als tallers, reunió de tots els projectes que comparteixen espai al Coworking i més d’un membre d’Estudi i Mig feinejant. Si un dijous hi ha aquesta activitat, què i com deu ser a la tarda o al vespre se’ns apareix com a dubte. Realment la nau sembla una altra. Equipada, agradable i diàfana i compartimentada amb equilibri. S’ha de reconèixer que quan fa un any explicaven el calaix de sastre que es proposaven era fàcil no donar-los credibilitat. Llavors eren quatre col·lectius i ara en són 13. L’antic concessionari agafa dimensió de gran equipament, realment.

“Paguem lloguer!”

Les maneres com es va tirar endavant i com ha cremat el primer dels seus 10 anys signats de vida Can Fugarolas ha dut més d’un a l’equívoc de confondre el Centre de reparacions culturals amb un centre social ocupat. Res més lluny de la realitat. Can Fugarolas paga religiosament el lloguer mensual i, entre inversió dels col·lectius i el que van rebre de la gent gràcies al Verkami de llançament, han invertit més de 30.000 euros en la nau. Per això els seus responsables s’exclamen: “nosaltres paguem lloguer, oi tant que el paguem, l’estem pagant des del primer dia i el paguem entre tots els col·lectius”, s’explica Jordi Aliberas.
El funcionament assembleari reparteix les càrregues de feina entre totes les entitats i grups que fan la seva activitat sota el mateix sostre. El circ, a la planta baixa, crida l’atenció i a ningú escapa que una realitat de ciutat com Cronopis ha pogut salvar tot el seu projecte cultural gràcies a un projecte com aquest.

Ciutat 2014/2015 Can Fulgaroles 2

Centre obert

Fa un any Can Fugarolas va poder començar a intuir què podia ser gràcies a l’ajuda comunitària en jornades de neteja, en el mateix Verkami o en jornades compartides. La relació amb el veïnat és, fins al moment, òptima. “Sempre hem volgut cuidar-los, som un centre social que no s’entén sense el barri i la ciutat i estem oberts i hi col·laborem” explica Marta Dalmau.

El caràcter cooperatiu d’aquelles primeres jornades de neteja o que hi ha al substrat de la naturalesa assembleària d’aquest equipament, no acaba aquí. Can Fugarolas segueix necessitant vidres, fusta, material elèctric o lavabos entre d’altres per completar-se com a centre social i poder optimitzar l’ús de les seves instal·lacions. Completar els lavabos, habilitar noves zones específiques per a col·lectius, fer horts urbans al pati o anar regularitzant la seva situació, són futurs assalts d’aquest equipament que encara el segon any de vida com el de començar a caminar i rutllar. Sempre amb les portes obertes a tothom.

Tres dies d’activitats, avui, dissabte i diumenge
Can Fugarolas convoca per avui, dissabte i diumenge tres jornades festives i de portes obertes perquè, com explica Jordi Mas “vingui qui ens ha ajudat, els veïns, els que encara no ens coneixen, perquè tothom pugui veure què es fa aquí”. Avui divendres a la nit hi haurà un ‘Laboratori Underground’ amb diferents artistes i un concert de ‘Il Xef Malatesta’. Els principals dies seran, però, dissabte i diumenge.

Dissabte hi haurà tallers de circ, macrobiòtica, gòspel, alimentació, licors artesans, espectacles, ciència o menús infantils. També hi haurà música amb Sol i Menta, es pintarà el Mur de Mecenes o es faran espectacles de circ, bastoners o música i projeccions. Al migdia hi haurà una paella gegant feta per cooperatives Estrella i Ecopirativa.

Diumenge hi haurà un espectacle infantil i un dinar de pa amb tomàquet i botifarres per acabar amb els darrers tallers, en aquest cas de percussió corporal i una convocatòria especial per netejar a partir de dos quarts de sis. Tots els col·lectius de Can Fugarolas programen quelcom per aquests tres dies.