2014, Any Esteve Albert als 100 anys del seu naixement

Els actes recordaran el perfil divers del personatge: cultural, nacional i social

  • Cugat Comas
  • Divendres, 14 Març 2014 13:44

Dibuix d'Esteve Albert, de Maria Comellas

El 2014 es compleixen 100 anys del naixement d’Esteve Albert. Per celebrar-ho, diverses entitats i persones a títol individual faran pinya amb l’Ajuntament a partir d’avui mateix per fer d’aquest 2014 l’Any Esteve Albert. Els actes previstos es van presentar aquesta setmana a càrrec d’alguns dels promotors de la celebració, que vol acostar i difondre la figura d’una “persona molt arrelada a la ciutat, tot i que no hi va néixer ni morir”, com va glossar-lo el regidor Quim Fernàndez. Mataró i el Maresme són un dels epicentres de tot un any d’actes en l'àmbit de Catalunya i Andorra.

L’escriptor mataroní i estudiós d’Esteve Albert, Josep Puig Pla, va destacar en la presentació “la personalitat polièdrica, implicat en molts àmbits” del recordat, tot i que va voler-ne destacar tres aportacions en els àmbits cultural, nacional i social. “En cultura és un dels impulsors del teatre de masses, en el sentit que és molta la gent que participa i a qui va dirigit el teatre i va ser pràcticament el primer creador del pessebre vivent”. En l'àmbit nacional va destacar que “va ser Esteve Albert qui, el 1955, va impulsar la celebració de Sant Joan com a vertebrador de país i la figura de la Flama del Canigó” i en l'àmbit social va destacar que “tot i ser un home lligat a Estat Català o la CNT, era plural i transversal i un dels àmbits que es desconeix més és el de salvador de persones, en el sentit que va ajudar a salvar religiosos i homes de dreta durant la Guerra Civil i jueus en perill durant la segona Guerra Mundial en una política humanista per sobre de tot”, va recordar Pla.

Actes diversos
Els actes de commemoració comencen avui 14 de març a les 19.30 h amb la presentació del recull de poemes “Camins de poesia”, editat per Voliana Edicions, a la llibreria Dòria Llibres. Durant l’any es faran taules rodones, actes poèticomusicals, concerts, espectacles de teatre i un acte acadèmic. Diversitat d’actes de diferents disciplines per fer patent la figura polifacètica d’Albert. Entre aquests, el 27 de maig es farà un acte acadèmic de l’Any Esteve Albert al Saló de Sessions de l’Ajuntament a càrrec de Xavier Garcia i Pujades, biògraf d’Esteve Albert. El dia 23 de juny es dedicarà a Esteve Albert l’arribada de la Flama del Canigó tot recordant el seu paper com a impulsor d’aquest acte, i durant dues setmanes de novembre la Sala Cabanyes representarà l’adaptació de l’autor de “Medea”, dirigida per Toni Grané i Carles Maicas.