Calçada: “El Tricentenari és un vehicle per canalitzar l’efervescència social de Catalunya”

Tres exposicions i altres activitats culturals commemoraran els fets de 1714

  • Mireia Biel /Fotos: Anna Aluart
  • Dimecres, 05 Març 2014 12:23

Inici Tricentenari

Exposicions i conferències històriques marcaran el programa de commemoració dels actes del Tricentenari de 1714 a Mataró. Les activitats es van presentar ahir públicament en un acte al Saló de Plens de l’Ajuntament i s’allargaran pràcticament un any. Durant aquest temps, institucions públiques però també una desena d’entitats de la ciutat tiraran endavant iniciatives per fer memòria i posar damunt la taula què va succeir a Mataró durant la Guerra de Successió de 1714.

Diverses entitats de la ciutat i l’Ajuntament han dissenyat un programa amb una cinquantena d’actes que recordarà els fets de 1714 a Mataró i que ve encapçalat per una exposició cultural d’abast nacional amb diverses seus sobre la pintura d’Antoni Viladomat. ‘Mataró, 1714. Entre dos mars i dues corones’ és la mostra històrica que explicarà els fets de 1714 derivats de la Guerra de Successió. I ahir mateix ja es va inaugurar l’exposició ‘Cartografia Antiga’ que narra la història de Catalunya d’entre els segles XVII i XVIII.

“Entendre la història”

Les tres exposicions marquen el calendari de celebració i es complementaran amb concerts i dos cicles de conferències, un orientat a la història general i un altre a la local. Segons Joan Giménez, comissari del Tricentenari a Mataró, “es portaran els màxims especialistes de cada àmbit i temàtica”, alhora que “el programa s’ha dissenyat amb la màxima informació i rigor possibles”. Tot plegat per “oferir eines a la ciutadania perquè entengui què va passar el 1714, quines en van ser les causes i quines les conseqüències”.

Paral·lelismes amb l’actualitat

Les diverses iniciatives no sols han de servir per entendre la història, sinó també per interpretar el present. Giménez considera que “es poden establir paral·lelismes entre el que va passar el 1714 i la situació política actual”. De fet, Giménez assegura que “a nivell d’anàlisi es poden comparar algunes situacions, però és molt important reconèixer que hi ha problemes que Catalunya té actualment que arrenquen aleshores”. És per aquest motiu que Giménez reivindica la commemoració del Tricentenari com un moment idoni per “reflexionar sobre la nostra història”.

En l’acte d’ahir, el comissari a Catalunya Miquel Calçada va deixar clar que el Tricentenari “és un vehicle per canalitzar l’efervescència social que viu Catalunya actualment, reimaginar el futur i fer-ho possible”. Una demanda que l’alcalde de Mataró, Joan Mora, va subscriure, ja que va apel·lar a la llibertat del poble català per decidir el seu futur. A més a més, Mora va afirmar que “és important conèixer la nostra història per preservar-la, aprendre i no caure en els mateixos errors.”

 

Suport indiscutible de les entitats

L’Ajuntament i la comissió organitzadora han buscat el suport de diverses entitats de la ciutat per configurar el programa d’actes. La seva participació ha permès que no s’hagi hagut de fer una inversió per a la commemoració del Tricentenari. Les entitats que s’han sumat a la celebració són: Amics de la Ciutat de Mataró, Amics de Ca l’Arenas, Biblioteques de Mataró, Fundació Iluro, Grup d’Història del Casal, Museu Arxiu de Santa Maria, Òmnium Mataró-Maresme, Parròquia de Santa Maria i Sala Cabanyes.

 

Joan Giménez, historiador i comissari

El popular comunicador Miquel Calçada, més conegut com a Mikimoto, va ser designat comissari del Tricentenari el maig del 2012. D’aleshores ençà és l’encarregat de difondre i promocionar la commemoració dels fets de 1714. El seu homònim a Mataró és l’historiador Joan Giménez. Guanyador del Premi Iluro en diverses ocasions, és un especialista en la primera part del segle XVIII. Giménez és un gran coneixedor d’aquell període en què es va produir la Guerra de Successió.