El Basilisc es presenta a Santa Anna davant centenars de persones

La cercavila de la Mostra de bestiari genera gran curiositat i expectació

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dilluns, 27 Gener 2014 00:00

Basilisc

El Basilisc ja té forma. Pocs minuts abans de les sis de la tarda de dissabte es va desvelar el misteri i la nova figura del Ball de Diables de Mataró va entrar a la Plaça de Santa Anna. Totes les mirades es van concentrar en aquesta nova figura, que reprodueix tal com marca la mitologia, el resultat d’un ou de gallina fecundat per una serp. La imatge del Basilisc és barroca i presenta molts matisos al llarg de tot el seu cos.

Pesa uns 65 quilos i balla al so dels tabals de la pròpia colla. Encén cinc punts de foc i està construït amb un material molt resistent que fa que fins i tot les parts més esfilagarsades de l’estructura com les ales o la cua es moguin amb el bellugueig al caminar i ballar.

Basilisc

L’aparició del Basilisc va ser el moment culminant d’una cercavila que va atraure l’atenció de la Riera i la mateixa Plaça de Santa Anna. El bestiari, que es pot visitar a l’exposició que acull l’Ateneu de la Fundació Iluro, formava en fila índia fora a mitja Riera al punt de les cinc de la tarda des d’on les colles van baixar fins a l’àgora local per esperar el naixement de la nova figura. Després de desvetllar-se la imatge del Basilisc, totes les figures van fer els seus balls davant l’expectació general sent l’amfitrió el darrer en ballar en una Plaça amb molt públic familiar. Després dels balls les figures van anar amunt per fer parada primer a l’Ajuntament des d’on es van llençar uns petits focs d’artifici i finalment a l’Ateneu on les figures seguiran exposades una setmana més, ara ja amb la nova adquisició presidint l’espai museístic.

Basilisc

Varietat de figures i estils
La cercavila i els balls a la Plaça van servir com a lluïment de les figures que es poden veure des de la Riera i que han atret a l’Ateneu desenes i desenes de persones. La intenció del Ball de Diables era ensenyar la varietat de figures del repertori català i es va poder veure una tarasca, una víbria, un basilisc, un drac, els cavallets, un lleó, una mulassa, un bou i un bou-mulassa. La varietat entre elles i els diferents estils estètics, musicals i de dinàmiques de ball van permetre al públic veure precisament aquesta disparitat d’estils i evolucions en el marc d’un acte ajornat una setmana el dissabte abans per motius climatològics.