2013: L'Any Espriu i Punsola

Els actes commemoratius han compartit l'any amb una nova biblioteca i uns Tres Tombs històrics

  • Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart
  • Dimarts, 31 Desembre 2013 14:05

Resum cultura

Aquest 2013 ha estat marcat en l’àmbit cultural per la commemoració del naixement de dos poetes catalans: Salvador Espriu i el mataroní Josep Punsola. La ciutat de Mataró des de principis d’any va voler homenatjar aquests poetes amb tot un seguit d’activitats al voltant de la seva figura. Activitats que s’han anat celebrant a mesura que han transcorregut els mesos

L’objectiu de l’Any Punsola era “portar-lo més enllà de Mataró”, segons explicava l’Ajuntament, mentre que el de l’Any Espriu era “fer-lo més propi de la ciutat”. Sigui com sigui, hi ha hagut xerrades, exposicions, rutes literàries,... i qui més qui menys –escoles, entitats, associacions,...-  han treballat els poetes. Un exemple és el dels alumnes de l’Aula de Teatre que a finals de juliol van recitar poesies d’Espriu als usuaris del Mataró Bus.

La Comissió Punsola, encarregada de la seva commemoració, van aprofitar per iniciar conjuntament amb l’Ajuntament un projecte per recaptar fons i poder editar un recull inèdit de poesies de l’autor. És un projecte de micromecenatge que va assolir els 3.650 euros que necessitava i que es preveu que surti publicat aquestes festes.

A Punsola 'portar-lo més enllà de Mataró, a Espriu 'fer-lo més propi

Per altra banda, la Comissió Espriu, que porta els actes d’homenatge a Salvador Espriu, va convocar un dissabte de juny fer una jornada de lectura d’obres variades de l’escriptor arenyenc. 13 hores seguides de poesies d’Espriu llegides per prop de 200 persones davant la façana de l’Ajuntament. Salvador Espriu i Josep Punsola, dos poetes referents en la literatura catalana, que aquest 2013 han marcat l’agenda cultural.

Resum culturaNova biblioteca; exitosa inauguració 

La biblioteca Antoni Comas, situada a l’Escorxador, arriba dos anys més tard del que estava previst  
A principis de febrer s’inaugurava la biblioteca Antoni Comas al barri de l’Escorxador. Un equipament més que demanat pels veïns i que havia d’estar a punt pel 2010. La subvenció de la Diputació de Barcelona ho endarreria fins a principis de 2013 i tot i que les obres de rehabilitació i adequació de l’edifici ja estaven finalitzades tres anys abans, calia equipar la nova biblioteca que conservava l’estructura original de l’antic edifici de l’Escorxador.

La inauguració de l’equipament va ser multitudinària. De fet, ofereix servei al mateix barri de l’Escorxador però també al del Palau, Rocafonda, l’Havana i rodalies. La ciutat de Mataró ara ja compta amb tres biblioteques, dues de les quals públiques: la Pompeu Fabra la de la Fundació Iluro i l’Antoni Comas. L’Ajuntament ja pensa en la tercera biblioteca pública.

Resum culturaTres Tombs històrics a Mataró

25.000 persones, 110 carros i 300 cavalls a la Trobada Nacional dels Tres Tombs   
Milers de persones van seguir la XVI Trobada Nacional dels Tres Tombs que aquest 2013 va celebrar la seva edició més multitudinària, no només per participació, sinó també per assistència. 25.000 persones van visitar Mataró per veure desfilar les prop de 800 persones de diferents colles d’arreu de Catalunya que van treure al carrer més de 100 carros i més de 300 cavalls.

Promocionar la ciutat
Des de l’Ajuntament de Mataró van aprofitar la Trobada Nacional per promocionar la ciutat de Mataró. Establiments i comerços oberts i allotjaments i restaurants a punt per atendre les 25.000 persones que van venir a la capital del Maresme. A més, es volia aprofitar per recuperar la festa, en sentit explícit. Uns Tres Tombs que s’havien arribat a suspendre al 2010 per falta de participació durant les edicions anteriors. Això feia impensable que tres anys després, al 2013, Mataró es convertís en la capital de la Trobada Nacional dels Tres Tombs.

Resum culturaSantes; més rauxa, més seny

La festa major inclou novetats i s’emporta alguna decepció musical com la de Pablo Alborán
Quan al maig s’anunciaven els concerts de Manu Chao i Pablo Alborán com a caps de cartells musicals de Les Santes, semblava una festa major més potent que mai. Un mes després se sabia que Alborán no venia a Mataró tot i que Manu Chao sí que ho va fer i va brillar a l’escenari. Unes Santes sens dubte marcades també pel seu inici, amb una multitudinària flashmob organitzada per la Fundació Maresme a les primeres Dissantes i una marea taronja al Desvetllament Bellugós per fer pedagogia de l’acte.

Aquest 2013 també va ser més modern a la Ruixada: les cançons es podien demanar a través de twitter per primera vegada. I l’exposició de fotografies captades un any abans eren a càrrec de Ramon Manent, centrades en els detalls de la festa major.

Resum culturaTret de sortida al “Gaudí Mataró 130”

La “Declaració de Mataró” commemora la construcció del primer edifici de Gaudí
Representants, propietaris de les principals obres de Gaudí i de les entitats i institucions que treballen per preservar-la, van signar al mes de novembre a Mataró un document conjunt de treball en defensa del llegat gaudinià. La signatura de la “Declaració de Mataró” va ser el tret de sortida dels actes commemoratius de l’any “Gaudí Mataró 130”, amb motiu de la construcció del primer edifici de l’arquitecte.  

S’han previst diverses activitats des del novembre fins a l’estiu del 2014. Algunes d’aquestes activitats passen per ser visites especialitzades a la Nau, conferències i seminaris; tallers adreçats als alumnes d’escoles i instituts; l’edició d’un llibre monogràfic dedicat a l’edifici o la producció d’un audiovisual.  Les activitats acabaran amb la inauguració, a la mateixa Nau, d’una exposició fotogràfica que recollirà el treball sobre l’obra de Gaudí realitzat per Francesc Català-Roca, Joaquim Gomis i Ramon Manent.