S’impulsa el primer manifest a favor del llegat d’Antoni Gaudí

La signatura de la ‘Declaració de Mataró’ dóna el tret de sortida al 130è aniversari de la Nau Gaudí

  • Berta Seijo
  • Divendres, 22 Novembre 2013 12:54

Gaudí dinar

La ciutat de Mataró, on es troba la Nau Gaudí, el primer edifici construït per l’arquitecte Antoni Gaudí ara fa 130 anys, lidera la signatura de la “Declaració de Mataró”, el primer manifest en defensa de la conservació i el manteniment del llegat gaudinià, que reunirà demà dissabte per primera vegada als seus principals representants. La signatura d’aquest document suposa l’inici de l’any “Gaudí Mataró 130”, que commemora l’ aniversari de la construcció de la Nau Gaudí, “km 0” de l’obra gaudiniana, i que inclou diversos esdeveniments amb l’objectiu de divulgar aquesta obra per tal que s’incorpori definitivament a la ruta per l’obra de l’arquitecte. El crític i historiador de l’art especialitzat en Gaudí Daniel Giralt-Miracle ha estat designat comissari d’aquesta activitat, que organitza l’Ajuntament de Mataró amb el suport de La Fundació La Caixa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, avançava ahir dijous la creació del Consell Gaudí, que reunirà experts i gestors de tota índole del patrimoni que ha deixat a Catalunya Antoni Gaudí amb l’objectiu de coordinar-se en la preservació, impuls i difusió de la seva obra. Es tracta d’un projecte d’àmbit nacional que sorgeix de la iniciativa local de Mataró.
 
En el mateix acte, l’alcalde Joan Mora, agraïa el reconeixement que obtindrà la primera obra de Gaudí. Mora també va voler destacar l’esforç de concertació público-privada que representarà la futura constitució del Consell Gaudí i esmentava que l’acte de demà és el punt de partida d’un projecte ambiciós.

La declaració Gaudí

La Nau Gaudí de Mataró és el lloc escollit per a la signatura, demà dissabte, de la “Declaració de Mataró”, que vol suposar un compromís de totes les institucions i entitats de l’univers Gaudí per a treballar conjunta i coordinament en la difusió del seu patrimoni artístic i arquitectònic, col·laborant amb la xarxa d’establiments gaudinians, facilitant l’intercanvi de coneixements i de visites; i promovent, amb l’ajut de les administracions, una web, una guia i un sistema de comunicacions que inclogui tots els edificis oberts al públic a Catalunya.

Signaran aquest manifest els representants de la Pedrera, la Casa Batlló, la Casa Vicens, la Torre de Bellesguard, el Palau Güell, la Cripta de la Colònia Güell, els Pavellons de la Finca Güell (Universitat de Barcelona), el Park Güell (Ajuntament de Barcelona), el Col·legi de les Teresianes, la Sagrada Família, Amics de Gaudí, la Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, els Ajuntaments de Reus i Riudoms, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Nau Gaudí.