Reivindiquen la vigència de les idees i l’honradesa d’Esteve Albert

Presentat el llibre ‘La Memòria de l’Esteve Albert’ sobre el poeta maresmenc

Esteve Albert


En un dels darrers actes emmarcats en la Diada de Sant Jordi, la Biblioteca Antoni Comas va acollir dijous passat la presentació de ‘La Memòria de l’Esteve Albert’, llibre amb textos inèdits del poeta maresmenc, nascut a Dosrius i molt relacionat amb diverses poblacions del Maresme. En aquest llibre s’hi conté, a cura de l’historiador Josep Puig Pla, un conjunt de set escrits inèdits d’Esteve Albert i Corp sobre sis destacats personatges de la història de Catalunya: Manuel Serra i Moret (1884-1963), Josep Carner i Puig-Oriol (1884-1970), Carles Cardó i Sanjoan (1884-1958), Fèlix Millet i Maristany (1903-1967), Joan Peiró i Belis (1887-1942) i Pau Casals i Defilló (1876-1973).

Posteriorment, a proposta del curador del llibre, s’hi va afegir un text dedicat al catedràtic Antoni  Comas i Pujol (1931-1981), que Albert va escriure amb motiu del seu traspàs. La presentació d’aquest llibre de la petita Voliana Edicions –també maresmenca– va servir d’avinentesa per a una reivindicació del llegat d’Albert i de la vigència del seu pensament. “Era una persona honrada, una qualitat que cal reivindicar més que mai en aquest país que es fa entre tots”, va dir Puig Pla. El llibre mataroní, amb bones vendes per Sant Jordi, es considera el pòrtic de l’any Esteve Albert que s’ha de celebrar el 2014.

Un home "inquiet"
El curador del recull defineix l’Esteve Albert dels set passatges relacionats com “un home inquiet, preocupat per les persones, reflexiu, pensador i molt lúcid i positiu”. Puig va reivindicar les “idees personals d’Albert” fent evident que “va ser amic i va ajudar gent oposada ideològicament, el seu exemple ens diu que no hem d’imposar-nos, ell no es tanca mai en banda i ajuda”. En un sentit similar l’historiador Joan Giménez Blasco va fer la glossa d’Albert assegurant que “aquest llibre t’apropa al personatge, una mena de maquis de l’acció cultural que va fer de pont enmig de la gran fractura social”. Giménez-Blasco va recomanar la lectura de ‘La Memòria d’Esteve Albert’ “tant si ets de Mataró com si ets de fora, és un home del que es poden seguir aprenent moltes coses”. El primer tinent d’Alcalde Quim Fernàndez va cloure la presentació que l’editor Jordi Solé havia obert assegurant que “aquest llibre vol evitar que siguem un poble amnèsic que no recorda, si no seguim recordant serem un poble condemnat”