Robafaves intenta resistir

La llibreria acomiada els treballadors no socis a l’espera d’una nova via de finançament

Robafaves ha acomiadat els treballadors no socis de la cooperativa. Ara fa tres mesos, la mítica llibreria llançava la campanya ‘SOS Robafaves’ per la qual es van intentar recaptar 250.000 euros per evitar-ne el tancament. Si bé la xifra no es va assolir, l’espai va divisar noves vies de finançament i va anunciar prendre una decisió a finals de setembre. L’acomiadament dels treballadors és la darrera de les accions que posa en el punt de mira la llibreria, encara a l’espera de desvetllar-ne el futur.

Set treballadors no socis de Robafaves rebien dilluns passat la notícia que serien acomiadats. Aquest fet és el darrer que la cooperativa duu a terme amb l’objectiu de reduir despeses i d’ajustar-se al seu model d’empresa. Així ho ha explicat Xevi Vilert, president de Robafaves, qui ha afirmat que “el seu acomiadament és un punt que ja s’havia contemplat i que ara s’ha realitzat perquè no van voler adherir-se com a socis”. Davant la incertesa del seu futur immediat, aquest col·lectiu ha preferit no fer declaracions als mitjans, però sí que ha assegurat que s’emprendran accions legals. Una altra coneguda cooperativa, el Col·lectiu Ronda, defensa la llibreria.

Segons ha explicat Vilert al Tot Mataró, la necessitat que es convertissin en socis ve de la visió de negoci que des de Robafaves tenen ja que, explica, “hem de ser autoem­presaris i comptar amb empleats que a la llarga vulguin formar-ne part”. En conseqüència, Vilert argumenta que “els treballadors que no van optar per fer-se socis han estat acomiadats per garantir, a més a més, que puguin cobrar l’atur”. Davant d’aquesta situació, cal fer memòria, analitzar i preguntar-se: què els ha portat fins aquí?  AtzucacUn parell de mesos abans de l’inici de la campanya ‘SOS Robafaves’, a la llibreria se li mostrava una auditoria i un pla de xoc mitjançant el qual s’arribava a la conclusió que la situació era pràcticament insostenible. De fet, Vilert es mostra contundent: “Robafaves es troba en un atzucac i la situació actual és crítica”. La crisi econòmica, global, els ha afectat directament, però no és l’únic motiu que els ha arrossegat fins a aquest punt. Robafaves, més enllà de ser un espai de referència, és també un centre dinamitzador de la cultura a la ciutat. Aquesta feina ha estat reconeguda en diverses ocasions amb guardons com la Creu de St. Jordi, el Llibreter de l’Any o el Llibreter Més Destacat en la Promoció del Llibre Català. Malgrat tot, la cooperativa fundada l’any 1975 s’ha vist involucrada en un deute ara inassumible i que es dedueix, principalment, de tres fonts. Ampliar el negociDurant la dècada del 2000, Robafaves es va engrescar i va obrir dues botigues al mateix carrer Nou: Robafaves Butxaca i Robafaves Jove. Totes dues, avui ja inexistents, eren una prova del llarg trajecte que havia fet la llibreria i una demostració de la voluntat que tenien de créixer encara més. Ara, Vilert explica que “vam realitzar una sèrie d’inversions amb ampliacions que no s’han correspost amb un increment de vendes ni de beneficis”.

 

Baixades al sector

La segona causa que el president de Robafaves considera clau és aliena al seu control i gestió. La baixada de vendes al sector llibreter és un fet. Tant és així que, no fa gaire mesos, el Gremi de Llibreters de Catalunya, amb Xavier Mallafré al seu capdavant, va presentar unes xifres gens positives: en l’últim any i mig les vendes havien caigut un 20 per

Arrel d’aquest estudi, el Gremi alertava que aquest descens, sumat a la situació financera delicada d’algunes llibreries, es podia convertir en una amenaça per a molts espais que es podien veure obligats a tancar les seves portes: una advertència extrapolable a l’experiència de la llibreria Robafaves i al seu actual estat.

L’aventura Actua

Per últim, Vilert apunta directament com a una causa de les pèrdues “l’aventura de crear una gran cooperativa amb Abacus”. Una cooperativa de segon grau, sota el nom ‘Cultura i Comerç’, que engegava un negoci de grans dimensions a l’edifici de la Plaça de la Muralla, entre la marca Abacus, amb més de 20.000 socis a la comarca, i la llibreria emblema de Mataró. Tanmateix, el retard en l’acabament de les obres de la plaça de Can Xammar, on es trobava la botiga Actua, va generar unes pèrdues que van forçar un dels socis –Abacus– a prendre la majoria de la societat amb l’objectiu de mantenir el negoci – en un inici les accions es repartien a parts iguals. Per tant, Robafaves es quedava amb sols un 25 per cent de la propietat a causa d’una decisió que van considerar “unilateral” i que va desembocar en un conflicte que va acabar amb la cooperativa conjunta i interposicions judicials. Finalment, el juny del 2010, Abacus va obrir botiga pròpia a la mateixa seu de l’antiga Actua. Fi del conflicte

Mesos més tard, a l’octubre del 2010, es va signar un acord econòmic pel qual ambdues parts es repartien les pèrdues de l’explotació d’Actua així com el deute del lloguer a Pumsa, que ascendia a 360.000 euros. En declaracions a Mataró Ràdio, el mateix Xevi Vilert va lamentar el procés: “ens sentim decebuts perquè considerem que s’ha trencat amb el significat del cooperativisme, entès com una activitat solidària i hi ha hagut una manca de transparència per part d’Abacus”.

Tres causes principals i un munt de conseqüències. Es van prendre males decisions? Segons Vilert, “en determinades situacions, per ampliar i diversificar la nostra oferta, hem comès errors de càlcul i ens hem excedit en confiança”. És, llavors, una mala gestió? “Quaranta anys de negoci no responen a una mala gestió, simplement que en situacions compromeses la nostra capacitat de resposta no ha estat la més adequada”.I ara, què?La campanya ‘SOS Robafaves’ demanava ni més ni menys que 250.000 euros abans de finals de juliol per evitar-ne el tancament. La xifra – que no es va fer pública - no es va assolir, però l’anunci va fer que els mitjans de comunicació d’arreu de Catalunya se’n fessin ressò. Arrel del missatge desesperat que es va emetre, el president de Robafaves informa que “vam rebre la trucada del Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, qui ens va manifestar interès perquè la llibreria tingués continuïtat”.

A mitjan mes de setembre, El Tot explicava que, segons fonts de la cooperativa, “el futur es desencallaria a finals de mes”. Per això, Vilert ha reiterat que “és llavors quan havíem de rebre resposta, però la resolució s’ha allargat i no en tenim notícies”. Igualment, també ha assegurat que “els diputats comarcals de CiU, PSC, ICV i ERC estan fent pressió als consellers de Cultura, Economia i Empresa i Ocupació per tal que se’ns doni una resposta com abans millor”. “Amb il·lusió”Trenta-set anys de llibres, contes, de construcció d’un esquelet cultural del qual la llibreria n’és la columna vertebral. Des de Robafaves s’admeten errors de càlcul i decisions poc fermes i poc ràpides. Això sí, sigui el que sigui, Xevi Vilert té molt clar que “tenim il·lusió per continuar, per seguir apropant llibres a la ciutat i per continuar formant lectors”.