Incògnita: Hi haurà Mostra de Cinema aquest any?

El PSC assegura que “està suspesa” malgrat està inclòs dins el PAM

El futur de la Mostra de Cinema és a l’aire després que el PSC formulés una sèrie de preguntes al govern al respecte en un document en què assegurava que s’havia suspès, malgrat estar inclosa dins el Programa d’Actuació Municipal del 2012. Al seu torn, la comissió organitzadora ha assegurat que no tenen cap notificació oficial de la decisió, però que “fa més de mig any que vam presentar el projecte per a l’edició d’enguany i no hem tingut resposta”.

 

El PSC ha presentat una sèrie de preguntes al Govern a l’entorn de la Mostra de Cinema després de considerar que l’han suspesa mitjançant el seguiment del Programa d’Actuació Municipal. En aquesta pàgina hi apareix el projecte en un zero per cent completat i en “estat suspès”. Així, els socialistes es qüestionen el futur d’aquest certamen i els motius pels quals el govern l’hauria cancel·lat.

A tot plegat, des del govern municipal no s’han volgut fer declaracions als mitjans sobre el tema i han explicat que no ho faran “fins que no s’hagin contestat les preguntes per escrit en les properes setmanes, per respecte al grup municipal que les ha formulades”. Desinformats

Des de la comissió organitzadora de la Mostra de Cinema asseguren que “oficialment no hem rebut cap notificació que parli de la suspensió”. De fet, expliquen que “l’única informació que tenim l’hem rebuda per part del grup de l’oposició”. De totes maneres, la comissió s’ha mostrat molesta i escèptica, ja que “entre el desembre de 2011 i el febrer de 2012 es va presentar un projecte per la Mostra perquè es contemplava fer-la, però fa mes de mig any que no sabem res”. Ara bé, des de la comissió han afegit que “quan tinguem informació oficial mostrarem la nostra opinió al respecte de la decisió que es prengui”.Històrica

La Mostra de Cinema celebraria aquest any la seva edició número 33, després que s’organitzés per darrera vegada el febrer del 2011. Aleshores, la Mostra va aglutinar pel·lícules de la talla de ‘En un mundo mejor’, que després seria guardonada amb l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, o ‘La doctrina del shock’, un documental que detalla les causes de la crisi actual. El certamen mataroní, doncs, reuneix films destacats de la temporada cinematogràfica en qüestió que, sovint, o encara no s’han estrenat o ho han fet a poques sales de cinema. La continuïtat de la Mostra ja ha estat cavall de polèmiques i batalles polítiques el darrer lustre, quan s’ha canviat de dates més d’una vegada.

 Sense cineEl futur de la Mostra de Cinema es debat la mateixa setmana en què s’ha constatat que durant el mes d’octubre no hi ha programada agenda de cinema. El Teatre Monumental projecta una pel·lícula cada dijous al vespre a preu reduït. Aquest mes d’octubre, però, l’Agenda Cultural no inclou programació d’aquest caire i des de l’Ajuntament i l’IMAC no s’ha emès cap notificació oficial sobre aquesta qüestió.

Referents de ciutat en culturaEl futur incert de la Mostra de Cinema –incert en espera que al Ple Municipal o on pertoqui el govern respongui primer al PSC i després a la resta de ciutadania– dibuixa més ombres respecte l’agenda cultural de la ciutat, una agenda que podria perdre un dels seus actius més històrics. La ciutat de Mataró, capital del Maresme, no va sobrada de grans certamens culturals i, més enllà de les celebracions populars com poden ser Les Santes, la Setmana Santa, la Cavalcada o altres festes, no ha sabut consolidar esdeveniments que permetin que la ciutat atregui visitants i exerceixi una veritable capitalitat cultural. En els darrers temps, iniciatives com ‘Nits de Torre Llauder’ han estat l’aposta municipal en cultura però alhora passaven a millor vida iniciatives que han acabat sent efímeres a la ciutat com el Cruïlla de Cultures o més recentment el Festival Shakespeare. La Mostra de Cinema, al seu nivell, és el darrer esdeveniment cultural de ciutat històric que queda a la ciutat.