Els Capgrossos es retroben al Prat amb la gamma alta de vuit

Els del Maresme van demostrar seguretat descarregant un nou pilar de sis

A les darreries del segle XX, el Prat de Llobregat esdevenia una de les dues úniques ciutats catalanes de més 50.000 habitants sense colla castellera (l’altra era Girona). En contra del que es pugués pensar, però, l’ambient que es viu a la diada castellera de la seva festa major és certament gratificant pels castellers, amb un públic agraït que omple, edició rera edició, l’acollidora plaça de la Vila.

D’ençà l’any 2000 i de manera ininterrompuda, aquesta diada s’ha consolidat en el calendari dels castellers del Maresme, que han sabut agrair la fidelitat de la plaça amb l’assoliment d’alguns dels seus millors castels. Tot i ser dissabte a la tarda, l’objectiu dels tècnics era recuperar el to en les construccions de gamma alta de vuit, després d’unes setmanes de relax i en vistes a unes properes setmanes d’alta exigència.

Un mes de setembre, com dèiem, suau a plaça, però amb molt de treball a assaig que permetia als mataronins plantar en primera ronda un quatre de vuit sense els components del pilar de 6, en un clara mostra de voluntat per afrontar ben aviat el quatre de vuit amb el pilar al mig. Tot i estirar-se una de les rengles, accentuada per una execució un pèl lenta dels pisos alts, el carro gros es descarregava sense contratemps i permetia afrontar el cinc de vuit: una catedral més, la setena d’enguany, que tan sols acusava a la descarregada els nervis d’un renovat pis de quints.

A la vista dels efectius desplaçats i de la col·laboració de les altres colles, s’encarava una torre de vuit amb folre seguríssima, la primera que els Capgrossos descarregaven en aquesta ciutat del Baix Llobregat. Es finia l’actuació amb el pilar de 6, consolidat malgrat donar guerra a la descarregada, i demostrant que el reptes més inmediats que es plantegen els blaus són ben bé a l’abast.

Un cap de setmana intens
Acompanayaren als mataronins uns renovats Castellers de Cornellà – com cada any actuant com a amfitrions de la diada – clavant tres bons castells de set, amb un quatre amb el pilar més treballat que no pas el cinc i el tres, però sense sortir-se’n amb el primer intent de tres de set aixecat per sota d’aquesta temporada.

A l’altra banda de la plaça, els Castellers de Vilafranca realitzaven un bon triplet de castells de vuit, amb el tres, el quatre amb el pilar i la torre folrada, acompanyats amb l’habitual pilar de sis. Una actuació de nivell, ’obligada’ en part per la bona actuació dels mataronins, però sense forçar la màquina ja que a l’endemà els vilafranquins participaven en la diada de la Mercè, on es viurien sis castells de nou, de la mà dels Minyons de Terrassa (tres, quatre i torre) i dels del Penedès, amb els mateixos castells que els vallesans (la torre tan sols carregada) però amb l’acompanyament del primer pilar de vuit amb folre i manilles descarregat a la ciutat comtal.

Assajos de gamma extra
Les properes setmanes els Capgrossos es desplaçaran a Lleida i Tarragona –actuacions amb dinar inclós – amb la intenció d’alçar-hi algun castell de nou. De cara a aquest intens final de temporada, s’està intensificant l’assaig d’estructures inèdites, entre les que el pilar de set es perfila amb més possibilitats, i amb la ferma voluntat d’encarar el treball dels castells de gamma extra; la resposta dels castellers i aficionats tindrà la paraula.