Els Capgrossos alcen a Vilassar de Mar la catedral de Sant Joan

Tot a punt pel primer castell de 9 de la temporada

Malgrat no figurar habitualment en la temporada dels castellers mataronins, la plaça vilassarenca sembla consolidar-se ràpidament com un espai propici on afrontar reptes d’envergadura. L’entusiasme amb que era rebut el 3 de 8 de la primera ronda corroborava que el públic local volia – i mereixia – més i millor. El compromís d’alçar en segona ronda el 5 de 8 va actuar com a toc d’alerta en el tronc capgròs i l’execució del tres va resultar sòlida, neta, i tot i no oferir la millor quadratura, palesant l’evident millora respecte els anteriors intents.

Tot seguit, la catedral: la facilitat, placidesa fins i tot, amb que es dibuixaven les dues aletes del cinc presagiava un castell de manual. Ja fos per excés de confiança o per dèficit de concentració –ambdós cars en castells d’aquesta magnitud–, la descarregada es va fer llarga i complicada, sense que l’èxit de la contesa, però, arribés a perillar.

Finalment s’encarava també per segon cop aquesta temporada la torre de 8 amb folre. Malgrat que terços i folre mai no es van acabar de trobar còmodes, es carregava i descarregava rapidíssima: un castell balsàmic que servirà per esborrar definitivament un inici de temporada un pèl dubitatiu amb aquesta estructura. Un figuereta, per primer cop al pis de quints, així ho refermava.

Una actuació de tràmit (2 de 6, 3 de 7, 4 de 7) d’uns Castellers de Cornellà curts d’efectius completaven la tarda castellera de la festa major de Vilassar de Mar. Unes hores abans, Valls vivia un dels Sant Joans més elèctrics dels darrers anys: les dues colles locals assolien els seus primers castells de nou de l’any (3 i 4 de 9 amb folre) posant en escena tots els ingredients –geni, passió, orgull, rivalitat...– de les grans cites a la plaça del Blat.

I ara, de nou
La consistència del tres de vuit blaumarí sembla fer-lo valedor, una temporada més, de gaudir del privilegi d’un folre. Amb els deures fets, els Capgrossos es desplacen el proper diumenge a Vic. La diada castellera de la festa major de la capital d’Osona presenta un ambiciós cartell, amb la ferma intenció de consolidar-se entre les diades de nivell del panorama casteller: al costat dels locals Sagals d’Osona i dels Castellers de Vilafranca, els castellers del Maresme pretenen descarregar el primer castell de nou pisos, el 3 de 9 amb folre.

Amb tot, els assajos d’aquesta setmana, han de resultar fonamentals per acabar de polir les estructures i confirmar, com agrada als Capgrossos, les màximes garanties. Com a cirereta, els de blau es plantaran a Vic amb l’objectiu d’assolir la xifra dels 200 castells de vuit descarregats, sens dubte una fita impressionant.