Els Capgrossos fan història a Reus amb la seva millor actuació

Refermen la gamma extra descarregant la torre de 9 amb folre i manilles i el 5 de 9 amb folre i l'hi sumen un magnífic pilar de 7 amb folre, el segon de la temporada

  • Laia Mulà
  • Dilluns, 09 Octubre 2017 11:05

Capgrossos a Reus

Durant diverses setmanes la colla castellera Capgrossos de Mataró va tenir entre cella i cella un objectiu clar i ambiciós: anar al Mercadal de Reus a repetir l'actuació realitzada durant Les Santes de Mataró i millorar-la amb un pilar més alt. L'objectiu, però, no era fàcil perquè es proposaven començar amb un 3 de 9 amb folre, seguit de dos castells de gamma extra: el 2 de 9 amb folre i manilles i el 5 de 9 amb folre. Per últim, un pilar de 7 amb folre convertiria aquesta en la millor actuació de la història dels Capgrossos. I així va ser, els de Mataró van completar els seus objectius descarregant aquests quatre castells, revalidant el seu títol com a colla de gamma extra.

Els Capgrossos comptaven amb uns 350 castellers amb camisa blau marí a aquesta plaça tan allunyada de Mataró. Van començar descarregant un 3 de 9 amb folre que oferia plenes garanties, seguit d'una torre de 9 amb folre i manilles que es va presentar inestable i moguda, sobretot al folre i les manilles, i que van haver de treballar estoicament des del primer moment. En tercera ronda es proposaven descarregar per segona vegada a la seva història el 5 de 9 amb folre, el qual va mostrar-se força estable i segur al tronc i molt ferm al folre. La cirereta del pastís era el pilar de 7 amb folre, el segon de la temporada. Aquest últim pilar va ser la clau per convertir-la en la millor actuació de la història dels de la capital del Maresme.

Capgrossos a Reus

Sis grans colles del món casteller

La diada del Mercadal de Reus és una de les més esperades de la temporada castellera perquè reuneix algunes de les colles que assoleixen els castells de major dificultat. Concretament, enguany comptava amb les quatre colles que han fet castells de 10 pisos, els Xiquets de Reus i una colla afegida a última hora, els Capgrossos. Les anomenades colles de 10 són els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Els dos grans moments de la diada

Aquesta era una diada que tot indicava que seria molt llarga perquè comptava amb sis grans colles i molts castells d'alta dificultat. Al llarg d'aquesta tarda de dissabte dues grans colles van protagonitzar els moments més emocionants de la jornada: la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. Els primers, els de Valls, van convertir la plaça del Mercadal en plaça de 10 descarregant el gegant 4 de 10 amb folre i manilles, un castell altament inestable i d'elevadíssima dificultat. Per la seva banda, els verds de Vilafranca no van poder permetre's el castell de 10 pisos però ho van compensar amb una majestuosa torre de 8 sense folre, castell considerat encara de major dificultat que el 4 de 10 amb folre i manilles.

Els amfitrions de la diada, els de Reus, es proposaven una tripleta però la caiguda del 4 de 9 amb folre de la segona ronda, que va quedar en intent, va impossibilitar la fita. Tot i això, van descarregar el 5 de 8, la torre de 8 amb folre i el 3 de 8.

Objectiu: 5 de 9 amb folre

Els Capgrossos de Mataró han lluitat durant molt temps per dominar el 5 de 9 amb folre, una construcció de grans dimensions que requereix un tronc expert, una canalla molt fina i un folre quiet i ferm. Tot va començar amb les primeres proves d'aquest castell el 2005: semblava que quedés molt lluny assolir-lo però la colla va apostar per continuar treballant-hi. Onze anys més tard, la tècnica de la colla, encapçalada per Mia Castellví, va apostar per portar aquest castell al concurs casteller de Tarragona però va quedar en intent. La segona vegada, a l'última actuació de la colla del 2016, van aconseguir carregar aquest gran castell que va caure a la descarregada. El gran èxit va arribar a Les Santes del 2017 quan, després d'una gran torre de 9 amb folre i manilles, van apostar pel 5 de 9 amb folre. Com diuen, a la tercera va a la vençuda i els de Mataró van descarregar per primera vegada aquest castell de gamma extra.