Els Capgrossos carreguen piles i moral de cara a Santes

Fan la millor actuació de l’any a Premià, amb 4 de 9, 2 de 8 i 4 de 8 amb l’agulla

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 14 Juliol 2014 12:42

Detall del 4 de 8 amb l'agulla a Premià

Els Capgrossos de Mataró afronten la setmana que desemboca en la seva actuació més important de l’any, la de Les Santes, amb la tropa alta de moral i els castells ensenyant bona factura. Ja és clàssic que els blaus esmercin un cap de setmana de juliol a una marató castellera amb tres actuacions, alguns cops més. Dissabte van ser a Sants i diumenge a Premià i Arenys. Ve a ser com les concentracions o les convivències dels equips abans d’una cita important. Seguint aquest fil cal dir que els de blau, després d’un inici d’any irregular, semblen arribar a la seva Festa Major en el millor moment. Diumenge ho van referendar amb la millor diada de la temporada enllaçant la torre de 8, el 4 de 9, el 4 de 8 amb l’agulla i el pilar de 6.

La de Premià de Mar és actuació clàssica de l’estiu casteller maresmenc. La plaça és zona reservada pels blaus i els Castellers de Badalona. El binomi s’entén a la perfecció i la plaça, sovint, és talismà per a totes dues colles. Ahir al migdia se’n va veure un altre exemple. Els Capgrossos arribaven amb les piles carregades de dissabte quan a Sants van descarregar el 4 de 8 amb l’agulla, cinc anys –una eternitat en castells– després del darrer. A Premià van obrir plaça amb una torre de 8 que va pujar una mica nerviosa però que després de la carregada va parar-se per complet. L’estructura de 2 dels blaus, després d’un 2013 per oblidar, torna a recordar la que s’havien atrevit a plantar sobre manilles.

Quart 4 de 9 de l'any

En segona ronda els mataronins van buscar el 4 de 9 amb folre gràcies a la col·laboració entusiasta de badalonins i premianencs a la pinya. El 4, castell bandera, havia quedat en carregat dues setmanes enrere i ahir es va poder completar tot i que va requerir de feina extra per corregir defectes de forma, sobretot a folre i terços. El “nou”, però, ja és a la saca d’una colla que li ha fet l’aleta en quatre ocasions. Injecció de moral extraordinària per afrontar el segon 4 de 8 amb l’agulla en poques hores, un cop descartat el 7 de 8. El 4 amb el pilar, que dissabte a Sants va comportar-se a la perfecció, a Premià de Mar va demanar una bona dosi d’ofici a l’estructura del 4 i una defensa tècnica molt acurada al pilar, quan va quedar nu sobre la pinya. El pilar de 6 de comiat va arrodonir el recital dels Capgrossos que arriben fins a la seva cita estrella: Les Santes, a casona.

El 4 de 8 amb l’agulla torna 5 anys després

Cal buscar l’inici de la seqüència pletòrica del cap de setmana en l’actuació de dissabte a Sants. Allà, convidats a la Diada d’Estiu d’uns Castellers locals estratosfèrics –Tripleta vilafranquina i pilar de 6!– els mataronins van buscar amb decisió a la tercera ronda un castell que s’havia convertit en fruita prohibida durant un lustre. Feia cinc anys que no aconseguien descarregar el 4 de 8 amb l’agulla, que es va portar a plaça després d’una torre de 8 folrada del tot canònica i un 3 de 8 somrient, res a veure amb la versió fantasmagòrica del castell, un mes enrere.

A l’hora de la veritat, el 4 de 8 amb el pilar va tenir un desenvolupament deliciós. Perfecte d’execució en ritme i formes tot el 4, que va saber transmetre calma a un pilar de 6 que va demanar brega però que va alimentar l’eufòria total de la colla a mesura que en baixaven l’enxaneta, l’acotxadora i la quarta. Alegria amb justificació històrica, pilar de 6 de postres i uns Capgrososs que obrien la caixa de pandora d’un gran cap de setmana que acabava ahir al vespre a Arenys de Mar fent-hi la primera clàssica de 8 –4 i 3 de 8, 2 de 7– de l’any.