“Per ser canalla has de tenir força, agilitat, convenciment i ganes”

Alba Galan, cap de canalla dels Capgrossos, parla del taller d’aquest dissabte

  • Redacció //Foto: arxiu
  • Divendres, 28 Març 2014 00:00

Capgrossos Mataró, Canalla Capgrossos

Aquest dissabte, al matí i a la tarda, els Capgrossos de Mataró organitzen, a la Plaça de Santa Anna, el taller de canalla, una cita per captar nens i nenes i acostar el món casteller. En parlem amb Alba Galan, cap de canalla dels de la camisa blava.


Per què serveix un taller com el de dissabte i què s’hi trobarà la gent?

Els tallers castellers serveixen perquè la gent de Mataró, que poden ser canalla o adults, vegin com funcionen els castells. En certa manera exportem la manera que tenim d’assajar al nostre local i ho fem amb la participació de la gent. Dissabte intentarem que el màxim de nenes i nens de Mataró s’interessin pels castells, vegin com ho fa la canalla dels Capgrossos, aprenguin les posicions clau i s’enfilin a pilars de dos per primera vegada.

Costa trobar canalla per a una colla com els Capgrossos?

Més que trobar-la, costa formar-la. Darrere un dos, una aixecadora o una enxaneta que puja a un castell hi ha moltes hores d’assaig, setmanes d’anar millorant a poc a poc. Òbviament no puja mai canalla que no estigui preparada, i aquest procés es pot allargar en funció de cada persona. Per ser canalla dels Capgrossos de Mataró s’han de tenir unes qualitats: agilitat, força, convenciment i ganes.

Més hores de taller i canvi de Plaça, aquest any. Què busqueu?

Doncs que més gent, més famílies i més canalla ens vegi i es pugui interessar pel que fem. La plaça de Santa Anna és, a més, on intentem fer els millors castells. És una manera de dir que allà hi serem per les Santes fent el millor que puguem, però que tot comença o pot començar en el taller. Jo els diria que vinguin, que mirin i vegin com treballem, que participin. Els castells poden acabar enganxant molt. Si una nena o un nen hi pot estar interessat, que els pares parlin amb nosaltres. Els agradarà.

Com convenceries algú que el seu fill pot fer castells?

Els diria que vinguin dissabte i, si poden, que parlin amb gent que hagi fet o faci castells. És una activitat social on les nenes i els nens creixen, aprenen i gaudeixen. La colla acaba sent una família que va molt més enllà de les pròpies construccions. Si se senten interessats pels castells, que vinguin i provin sense compromís. Si els hi agrada, que s’apuntin. Crec que no es penediran.