Els Capgrossos es retroben a si mateixos amb el 4 de 9

Actuació destacada a Esplugues, firmant també el 5 de 8 i el 3 de 8

  • Cugat Comas i Fotos de Capgrossos
  • Dilluns, 23 Setembre 2013 10:15

Alegria dels Capgrossos a Esplugues

Esplugues de Llobregat va ser ahir diumenge testimoni d’un retorn –més psicològic que real, no havien marxat mai– d’uns Capgrossos de Mataró a qui tres mesos sense castells de 9 els havien fet entrar en greus problemes d’autoestima. Dubitatius i errants durant setmanes, els de la camisa blava van escollir una plaça que els tracta com a casa per decidir-se i imposar un punt d’inflexió castellera de totes totes. La foto de la jornada és la del 4 de 9 amb folre però hi ha intangibles més enllà del “nou” per creure que la colla pot recuperar-se aviat. El 5 de 8 d’entrada en pot ser bon testimoni, les rotllanes d’alegria final que feia temps que no es veien de blau, el primer indicatiu.

El 4 de 9 va ser la conquesta del dia i no va ser un camí plàcid. Tancant una molt bona soca amb la col·laboració indispensable de castellers d’Esplugues i Sants, els de Mataró van tirar amunt al segon peu un 4 pausat, serè i senyor que amb tot el pes dalt va ensenyar una miqueta les dents, fent enrere la canalla i deixant la primera temptativa en intent desmuntat.

El 4 de 9 dels Capgrossos a Esplugues

No va haver-hi dubtes a la segona, amb un castell més viu que es va salvar pel bon ritme d’ascens i l’experiència i altres atributs en el descens. El 4 ho té això, que és de llarg l’estructura que més bé es defensa i ahir va tirar dels galons dels veterans i la il·lusió perfecta dels més nous perquè la sintonia entre pinya i folre, folre i tronc, i tronc i canalla afinés i es pogués cantar victòria sobre el castell.

Bon 5 de 8

Amb anterioritat, la primera ronda dels de blau havia beneït un bon 5 de 8, un altre castell que havia passat un procés psico-analític després de l’anòmala llenya de Santes. Aquest cop la decisió va servir perquè el castell es comportés bé i només després de la traspassada la baixada es fes llarga, especialment a la torre on es va treballar. Res heterodox, però, fidels al guió. La cirereta que havia de ser el 3 de 8 una mica més i es torça, ja que va amenaçar desastre quan les quints van perdre la mida de forma abrupta. Sort de la serenor i del ‘feeling’ dels grans dies que es respirava ahir. El que feia falta potser era un 3 de postal per seguir esbossant un 3 de 9 que ha de ser una de les següents passes a fer. No va ser tal, però es va veure el 3, un més. Al laboratori d’assaig caldrà afinar-lo.

Actuació harmoniosa

La d’Esplugues va ser jornada també propícia pels Cargolins que en plaça pròpia van repetir el 4 de 8 de l’any abans sumant-hi en una seqüència excel·lent el 7 de 7 i el 3 de 7 per sota. També van brillar els Borinots de Sants que en mode pre-Mercè no es van despentinar per fer el 2, el 3 i el 5 de 8 a més del pilar de 6.

 

Lleida i El Mercadal amb la Tripleta en ment
Després de l’actuació d’Esplugues, els Capgrossos afronten dues actuacions de màxims: la del dia 29 a Lleida, i la del dia 5 a Reus, en la dita Diada del Mercadal. La plaça de la Paeria lleidatana és un dels escenaris talismà dels Capgrossos i podria ser un lloc ideal per intentar-hi la Tripleta Màgica. Pel que fa a l’actuació de Reus del dissabte 5, la colla del Maresme debuta al Mercadal al costat de les grans colles del moment: Castellers de Vilafranca, Vella de Valls, Jove de Vilafranca a més dels Xiquets de Reus. Fer-hi un bon paper dirà molt del lloc i l’honor que mereixin aquest any els Capgrossos.