El Camp de la Bota i les seves víctimes centren una exposició al Museu de Mataró

Mostra de Francesc Abad amb documents escrits i audiovisuals

Els assassinats i afusellaments que es van cometre al Camp de la Bota són el centre de l’exposició que porta el nom d’aquesta platja entre Sant Adrià del Besòs i Barcelona. Es tracta d’una exposició itinerant de l’artista multimèdia Francesc Abad que es podrà visitar al Museu de Mataró a partir de demà 31 de març i fins el proper 14 de maig.

Els qui s’acostin a la mostra podran trobar una exposició en forma d’arxiu i integrada per documents de diversos suports. D’una banda, s’exhibiran documents escrits com llistes amb totes les persones afusellades al Camp de la Bota. Però l’oferta va més enllà i es podran veure, reproduïts en un DVD, imatges de set persones que parlen de les històries dels seus familiars assassinats per la dictadura franquista.

Rescat de l’oblit
L’exposició es presenta com el recull d’un treball complet sobre el rescat de l’oblit, la fragilitat de la memòria i la construcció de la història des del present. El que potser fa la mostra més singular és que s’acosta a aquest passat partint de les repercussions que ha tingut en el present.

Una altra de les particularitats de l’exposició és que és un arxiu obert. És a dir, que se serveix de les aportacions que es poden anar fent en els municipis pels quals es programa. En el cas de Mataró, el documentalista Joan Montblanc ha localitat dotze mataronins afusellats al Camp de la Bota, entre els quals es troba l’ex alcalde Josep Abril. L’exposició presenta informació vinculada a totes les víctimes i una entrevista a la neta d’Abril. Aquest mateix procés d’obertura i recol·lecció és el que es treballa al website de l’exposició www.francescabad.com/campdelabota, un espai a Internet on poder ampliar, modificar i precisar la memòria social del país mitjançant l’acció directa dels ciutadans.