Mor l'artista Jordi Cuyàs als 60 anys

Era membre impulsor de CAPS.A i havia participat en nombroses exposicions personals i col·lectives

  • Redacció
  • Divendres, 25 Agost 2017 10:04

Jordi Cuyàs

Ahir dijous va morir l'artista mataroní Jordi Cuyàs, d'una aturada cardíaca als 60 anys. Cuyàs va ser artista visual durant les últimes quatre dècades i era professor de disseny gràfic, il·lustració i vídeo a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona. Cuyàs era fill de l'artista i reconegut dibuixant de còmic Manuel Cuyàs (1922-2005) i durant tota la seva trajectòria es va mantenir molt actiu en els cercles artístics de la ciutat.

Les seves obres més conegudes són l'escultura La Matarona que durant anys va exposar-se a la Plaça França, al capdamunt de la Via Europa i que Cuyàs juntament amb Jaume Simon van concebre com adaptable en diferents entorns i de fet es va exposar anteriorment en diferents municipis. En la vessant més popular, Cuyàs també va ser l'autor del cartell de Les Santes de 1995, molt recordat per haver il·lustrat a les dues patrones –una d'elles de color– brindant amb copes de cava o també va ser del torró d'autor de 2016 de la Pastisseria Uñó, amb el que va voler homenatjar la Capella dels Dolors. També és autor de l'esgrafiat monumental que hi ha al tram de La Mercè del Camí Ral i que recorda l'arribada de les relíquies de les Santes patrones a la ciutat.

L'última exposició de Jordi Cuyàs a Mataró va ser 'Espectres al laberint grotesc', una videoinstal·lació sobre 10 personatges del món mític de Salvador Espriu, que va ser la mostra referent de la celebració de l'any dedicat al poeta d'Arenys de Mar. 

Cuyàs, Calleja i Simon: els CAPS.A

Membre d'ACM i CAPS.A

A més de ser membre de l'Associació per la Cultura i l'Art Contemporani de Mataró (ACM), Jordi Cuyàs era un dels tres membres fundadors del grup CAPS.A juntament amb Josep Maria Calleja i Jaume Simon. Es tracta d'un grup amb nombroses exposicions individuals i col·lectives per tot el país amb més de trenta anys de trajectòria. El nom venia del fet que el resultat o catàleg de moltes de les seves intervencions es presentava precisament dins d'una capsa. Cuyàs també ha estat dissenyador de nombroses marques, catàlegs o publicacions a nivell local i també era col·laborador d'Amebeu Teatre, el col·lectiu teatral que ha signat obres com 'Morir a Bagdad', 'Violències' o el recent 'Welcome'.

Cuyàs va exposar tant individualment com col·lectivament per tot el país i també amb aparicions a l'estranger, sempre amb un important segell personal en les seves obres. En el Perfil del Tot Mataró del febrer del 2012 assegurava que en la seva obra sempre volia oferir quelcom més que un producte físic: “Intento sempre enviar idees, conceptes, missatges, de fet l’artista no deixa de ser com un nàufrag que envia missatges en ampolles al mar a veure qui les recull”, reflexionava.

Cuyàs amb el seu torró d'autor