La joia de la corona oberta al públic

La Sala de Juntes del Conjunt dels Dolors de la Basílica de Santa Maria podrà ser visitada en les dues jornades de portes obertes previstes pel juliol, a més de les visites guiades habituals

  • Laia Mulà // Daniel Ferrer
  • Dimecres, 21 Juny 2017 16:58

Conjunt dels Dolors

La Sala de Juntes de la Basílica de Santa Maria és considerada com l'element més destacat del Conjunt Monumental dels Dolors, el màxim exponent del barroc català. Es tracta d'una cambra octogonal de petites dimensions coberta de pintures d'Antoni Viladomat, que genera un clima de gran dramatisme i teatralitat. Durant el mes de juliol s'han programat dues jornades de portes obertes a disposició del públic i, a més, es podrà visitar el conjunt dels Dolors durant les visites guiades regulars (els dimarts, dijous i dissabtes) o amb visites guiades concertades amb anterioritat.

Un any de la reobertura de la Capella dels Dolors
La Capella dels Dolors va ser rehabilitada i reoberta ara fa aproximadament un any gràcies al finançament a parts iguals del Departament de Cultura, l'Ajuntament de Mataró i l'Arquebisbat de Barcelona. Conserva un conjunt pictòric pintat entre els anys 1722 i 1737 per Viladomat i està catalogada per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Les obres de millora de la Sala de Juntes també van estar emmarcades dins la restauració global d'aquest conjunt.

Representants de tots els actors implicats

L'acte oficial de reobertura de la Sala de Juntes de la Congregació dels Dolors de la Basílica de Santa Maria va comptar amb la presència de diverses personalitats implicades: Joaquim Fernández, regidor de Cultura de l'Ajuntament, Mossèn Ramon Batlle, Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), així com Mossèn Segimon, rector de la Basílica de Santa Maria i Nicolau Guanyabens, responsable del Museu Arxiu de Santa Maria.


Conjunt dels Dolors

En procés de reobrir altres espais del conjunt
Mossèn Segimon va destacar la voluntat que “tot tipus de visitants puguin veure el conjunt” i Nicolau Guanyabens va avançar que tenen intenció de rehabilitar i obrir al públic altres espais del Conjunt com la cripta i els mecanismes escenogràfics existents.