La Presó reordenarà els equipaments i la política artística

El govern hi ubicarà tres projectes, 'La casa dels artistes, el MAC i el Taller de Gravat i vol potenciar-la com equipament a partir del 2018

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 30 Març 2017 11:06

Ciutat 2017, presó de mataró

Nova vida a La Presó. L'edifici d'Elies Rogent, amb més de 150 anys d'història, el primer edifici panòptic de l'Estat tindrà a partir de l'any que ve entitat pròpia com a equipament cultural i esdevindrà l'Espai de les arts, un equipament per al món artístic en el que conviuran tres projectes, el de la Casa dels Artistes –punt de trobada, creació i difusió de les associacions i entitats–, el del Mataró Art Contemporani i el del Taller de Gravat.


La notícia avançada dilluns per totmataro.cat la presentava en societat el Primer Tinent d'Alcalde Joaquim Fernàndez que assegurava que "és una gran oportunitat d'obrir un equipament molt potent a tota la ciutat i tenir un nou centre de creació i difusió artística, arrelada a la ciutat i amb vinculació nacional i internacional".

El que hi ha sobre la taula de moment són propostes d'usos pels quals sota la renovada coberta de La Presó tindran espai les tres iniciatives esmentades, dues de les quals ja funcionen en l'actualitat. El Taller de Gravat ampliarà instal·lacions i el MAC tindrà seu fixa a La Presó. El projecte que completa la tercera pota és aquest "La Casa dels Artistes" que ja es recollia a l'acord de govern.

Creació i difusió

Aquesta "Casa dels Artistes" no només comptarà amb la presència de Sant Lluc per l'Art o els Dimarts del Llimoner sinó que vol ser un espai de creació i difusió. El repartiment d'espais inclou tallers per artistes, espais de documentació, un plató o una sala de reunions. I el pati, que serà la joia de la corona i Fernàndez anticipa que pot acollir espectacles audiovisuals, exposicions o performances. La Presó vol ser importat per Mataró.

Ciutat 2017, presó de mataró
Aposta per la plàstica
Dins l'operació que convertirà La Presó en aquest Espai d'Arts hi ha també, segons el regidor Fernàndez, una clara aposta per les arts plàstiques. Així, com si es tractés d'un mecanisme encadenat, amb el nou equipament en marxa tota l'activitat del MAC es desplaçarà a La Presó i La Casa dels Artistes tindrà Can Palauet com a espai expositiu, a més de les pròpies dependències de l'equipament. A més a més, l'Ajuntament reprendrà el projecte d'una exposició col·lectiva després de l'èxit de 'Tempus Fugit' i dedicarà a Ricard Jordà la següent mostra retrospectiva sobre un artista local, després de les fetes a Marta Duran i Raúl Capitani. Per a Fernàndez "l'aposta per les arts plàstiques més clàssiques queda del tot reforçada" de la mateixa manera que també Ca l'Arenas, com a espai d'exposició del fons d'art de la ciutat, completaria un panorama que es complementarà amb altres espais expositius com és l'Ateneu de la Fundació Iluro.