La Presó serà "la Casa dels artistes"

El govern hi vol situar un centre de creació dedicat a l'art i que sigui seu del Taller de Gravat i el MAC

  • Redacció
  • Dilluns, 27 Març 2017 09:01

Pati del cafè nou innauguració

L'edifici de La Presó serà "La Casa dels artistes". Enllestides les obres de la coberta que van obligar a tancar l'edifici, Mataró destinarà un dels seus edificis més singulars situat a La Riera, a l'àmbit artístic en una de les apostes de mandat. Així, La Presó no tornarà a ser seu d'entitats –acollia diferents associacions com els Armats, els Equips de Suport o l'Associació de Pessebristes– sinó que es convertirà en un nou equipament per a l'art. Ja el pacte de govern subscrit entre PSC i CiU recollia la creació d'aquesta "Casa dels artistes" amb la que es vol també crear un pol d'acció i atracció en un edifici catalogat.

La Casa dels Artistes ha de ser un espai polivalent, amb sales d'exposició i actes, tallers, aules i residència pensada per a la difusió de l'art. A La Presó s'hi concentrarà l'activitat del MAC –Mataró Art Contemporani– i el Taller de Gravat, a més d'altres iniciatives i associacions artístiques. La Presó ja era utilitzada per l'associació Sant Lluc per l'Art com a sala d'exposicions.

Ple de Febrer
El Consell Municipal de Cultura ja va aprovar la proposta de nous usos per a l'edifici que demà dimarts presenta el Primer Tinent d'Alcalde Joaquim Fernàndez.

El primer edifici panòptic de l'Estat

L’edifici de la Presó és un Bé Cultural d’Interès Nacional i té un nivell de protecció A que inclou façanes, volumetria i estructura general de l’edifici. Va ser projectat per Elies Rogent i construït a finals de la dècada de 1850. Està format per dos cossos diferenciats de planta baixa i pis: un cos rectangular que originàriament era d’ús administratiu de la Presó, i un cos de forma semicircular on es distribuïen les cel·les al voltant d’un pati que garantia la visió de totes les entrades a les mateixes –i que per aquest motiu el va convertir en el primer edifici panòptic de l’Estat–. 

Presó
 
Durant els treballs de reparació de cobertes i baixants efectuats el 2015 es va detectar que la coberta del cos rectangular de l’edifici estava afectada per tèrmits. Es va fer el tractament per desinsectar l’immoble però l’estat de degradació de l’estructura de fusta no garantia l’estabilitat de la coberta, per la qual cosa es van desallotjar i reubicar les entitats que utilitzaven l’edifici.