Alumnes de 5è de primària, comissaris de la nova exposició de Can Palauet

Inauguren ‘El relat d’una exposició’, amb obres de 13 artistes d’art contemporani diferents que han treballat durant sis mesos

  • Mireia Biel
  • Divendres, 10 Març 2017 12:44

Can Palauet

“Qualsevol objecte pot esdevenir una obra d’art i cada obra d’art té una història al darrere”. Així de convençuts es mostraven els alumnes de 5è de primària de les escoles Angeleta Ferrer i Montserrat Solà en la presentació de l’exposició ‘El relat d’una exposició’ de la que són comissaris a Can Palauet i que es pot veure des d’avui i fins el 21 de maig a Can Palauet.

Obres de 13 artistes com Perejaume, de Neil Harbisson, d’Enric Farrés, d’Isabel Banal o Martí Anson, entre altres, són protagonistes d’una mostra que pren la col·lecció com a punt de partida i sis temes per construir-la: la violència, el joc, la natura, la tecnologia, la màgia i els símbols.

A partir d’aquests temes, de converses amb alguns artistes i d’una visita al MACBA, els alumnes de les dues escoles, 75 en total, van començar a treballar amb el personal del M|A|C per construir l’exposició, l’objectiu de la qual ha estat explicar què és l’art contemporani a través d’obres que connectin amb les temàtiques escollides pels mateixos alumnes.

El Relat d'una exposició

Així doncs, des de l’octubre del 2016 i a través de 12 sessions guiades pel personal del M|A|C, els petits comissaris han analitzat com funcionen les exposicions, han indagat sobre la feina que fan els curadors, els artistes, els productors i els dissenyadors per acabar esdevenint els comissaris d’aquesta exposició, tasca que els permetrà fer les visites guiades que puguin i dissenyar totes les activitats complementàries que se’n derivin.

“Ara ja entenc les obres”

Per tots els alumnes, “aquesta és una experiència inoblidable”, tal com van explicar en roda de premsa, no només pel procés de crear una exposició, “que hem vist que porta una feinada i que no es fa amb un ‘plis-plas’, sinó per tota les històries dels artistes”. I és que en paraules d’un d’ells, “ara ja sé què és l’art contemporani i l’entenc perquè sé què volia explicar l’artista”. En definitiva, que “l’art es pot fer amb tot”.

Nous públics, creats des de l’experiència

El projecte del M|A|C de comissariar una exposició al costat d’un grup d’alumnes d’entre 10 i 11 anys és pioner i vol indagar en la creació de nous públics, una estratègia que la Direcció de Cultura ja treballa en altres àmbits com les arts escèniques. En aquest cas, segons el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, “es pretén que aquests nens i nens accedeixin a l’art a través d’una experiència única, viscuda des de dins”, un fet que els aporta “un aprenentatge únic” que, segons Fernàndez, “els despertarà la sensibilitat per les exposicions i l’art en general”.