Mataró deixa passar l’oportunitat d’acollir les pintures de Viladomat del MNAC

Les obres del creador de la Capella dels Dolors s’exposaran finalment a Manresa i l’Ajuntament justifica la decisió per una manca d’espai

  • Mireia Biel
  • Dimarts, 21 Juny 2016 10:28

Roda premsa Viladomat

L’oportunitat d’acollir 20 pintures d’Antoni Viladomat i conformar un gran conjunt barroc al costat de la Capella dels Dolors ha quedat només en una il·lusió. L’Ajuntament de Mataró ha rebutjat finalment portar a la ciutat les pintures que relaten la vida de Sant Francesc que actualment es troben emmagatzemades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i serà Manresa qui se les quedi perquè “Mataró no disposa d’un espai en condicions per exposar-les”, segons un informe de la mateixa director del Museu, Anna Capella.  

Així ho va anunciar el líder de la CUP a Mataró, Juli Cuéllar, juntament amb l’exregidor per CiU Ramon Reixach i l’arquitecte Agàpit Borràs, en una roda de premsa durant la qual van repassar la cronologia dels fets i van assenyalar la Direcció de Cultura i la direcció del Museu de Mataró com a responsables de la decisió de no portar les obres a la ciutat.

Els fets es remunten al desembre del 2015 quan s’inicien els tràmits per a fer possible la cessió de les 20 obres, que requerien del compliment de les normes tècniques de temperatura, humitat i seguretat i la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i el MNAC.

Segons la CUP, “la bona receptivitat de l’alcalde David Bote envers la proposta contrasta amb les traves que hi posa el regidor de Cultura sobre la dificultat de trobar un lloc i perquè segons ell “un museu que sempre té les mateixes obres és poc atractiu”. Al març, la CUP presenta un prec al Ple que finalment retira per portar els quadres a Mataró, a l’espera que s’acordi fer una Declaració Institucional a l’abril, que no arriba.

Projecte "poc viable"

És aleshores quan la directora del Museu de Mataró, Anna Capella emet un informe en el qual considerava "poc viable aquest projecte” adduint que no es pot vincular conceptualment als tres eixos temàtics del Museu de Mataró", és a dir, ‘Iluro, ciutat romana’, ‘Mataró, ciutat mediterrània’ i ‘Mataró, capital del gènere de punt’. L’informe reconeix que "malgrat l'oportunitat de la restauració de la Capella dels Dolors i la disponibilitat que ens facilita el Museu Nacional d'Art de Catalunya", Mataró no disposa d’un espai prou gran ni pot assumir la despesa que suposaria.

Només dies després, es posa damunt la taula l’opció de negociar amb la Fundació Iluro perquè un dels espais no utilitzats de l’Ateneu s’habiliti per a acollir els 20 olis acabats de restaurar coincidint amb el 300 aniversari de Viladomat. Però l’Ajuntament no presenta cap proposta formal i les negociacions s’estanquen.

Finalment, el 27 de maig, Francesc Quílez, coordinador de Col·leccions del MNAC, informa a la directora del Museu de Mataró, de l’acord verbal amb el Museu de Manresa per dipositar les obres de Viladomat a la capital del Bages, que ja estaria treballant en l’adequació d’un espai.

La CUP denuncia que si no s'han portat les obres de Viladomat a Mataró és "per la desídia i la ignorància" del govern de la ciutat. En el comunicat enviat als mitjans de comunicació, asseguren que "és molt greu que Mataró es deixi perdre un fons patrimonial de primer ordre que havia de servir, justament, per reforçar el pol de referencialitat cultural i patrimonial de la Capella dels Dolors" i, en aquest sentit, lamenten "la manca de visió estratègia dels responsables de Cultura".