La Nau Gaudí acull una col·lecció d’art inconformista rus

L’artista Vladimir Yankilevsky i el col·leccionista Jean-Jacques Guerón la van presentar

  • Redacció / Foto: Aluart
  • Divendres, 26 Juny 2015 12:19

Cultura 2014/2015, art inconformista rus 1

Des del passat dimarts 16, la Nau Gaudí acull l’exposició “Col·lecció Guéron. Art Inconformista Rus”, amb les obres d’art més rellevants d’una de les col·leccions privades d’art rus inconformista més importants del món, i la més completa i representativa dels artistes Chemiakin i Yankilevsky. Les peces de la mostra, 125 obres –incloent pintures i escultures- de les quals 52 s’exposen per primera vegada a Europa, han abandonat ara París -on resideixen en la col·lecció de Jean-Jacques Guerón- per ser exposades a Mataró.

Segons avantguarda

El propi Guéron i l’artista Vladimir Yankilevsky, un dels representants més importants de la seva generació que va viatjar expressament a Mataró per a la inauguració, es van encarregar de fer un recorregut per la mostra d’un corrent artístic que va ser batejat com a “inconformista”,”dissident”, “no oficial” o, fins i tot, “underground” durant la segona meitat del segle XX. Actualment, aquest corrent ha estat “recuperat” pels principals museus russos -començant pel Museu d’Art Rus de Sant Petersburg-, on els artistes als quals ara es diu de la “segona avantguarda” comparteixen parets al costat d’obres de Chagall o Kandinsky, exponents de la primera avantguarda russa.

Yankilevsky

Guéron, que compta amb més de 500 peces d’artistes russos i el segon fons artístic del món, va comentar durant la visita que “cal descobrir aquesta exposició en el seu context històric i imaginar la dura vida que van portar els artistes en el període stalinista”. Encara que la situació va millorar amb l’arribada de Khrushov al poder, el propi Yankilevsky va explicar que la seva obra, exposada al costat de la d’altres artistes “inconformistes” en la famosa exposició de la Manège de Moscou organitzada l’any 1962 per la Unió d’Artistes afectes al règim, va ser descrita com la dels “enemics del partit, de l’Estat”. L’artista, que llavors comptava amb tan sols 25 anys i era el més jove del grup, va dir a Mataró que la seva invitació a participar en aquella exposició va ser una provocació al govern.

En el seu recorregut per l’exposició, col·leccionista i artista van ser acompanyats per la comissària de l’exposició Núria Poch, i per Lluis Bassat. De la col·lecció del publicista surt, precisament, “La Vida de Rembrandt” una impressionant obra del pintor Mihail Chemiakin que s’exposa conjuntament per primera vegada al públic.