Òpera prima de Corbacho amb poques gràcies

Tapas. José Corbacho i Juan Cruz. Espanya. 2005.

L’argument: ‘Tapas’ entrellaça, a mig camí entre la comèdia i el drama, les històries de diferents veïns d’un barri de la perifèria d’una gran ciutat. Per la pantalla passen: una parella de jubilats que han d’afrontar la solitud i l’enfermetat, l’amo d’un bar que de la mà del seu cuiner xinès descobrirà que hi ha vida fora del bar i una dona de mitjana edat que viu una relació amorosa a través d’internet.

L’anècdota: La pel·lícula està escrita i dirigida per José Corbacho, el popular humorista que va iniciar la seva trajectòria als escenaris amb ‘La Cubana’ i que es va donar a conèixer a un públic més ampli amb les seves intervencions als shows televisius d’Andreu Buenafuente. Actualment dirigeix el programa ‘Homo Zapping’. Amb ‘Tapas’ ha assaborit l’èxit al recent Festival de Cinema de Màlaga.

Diagnòstic: Cinta irregular que farcida de tendresa i bons propòsits presenta històries senzilles que evolucionen amb poc interès i avancen sense ritme. El film però, transmet frescor en alguns instants, com per exemple les situacions protagonitzades pel xinès Mao o per l’àvia que complementa la seva pensió venent drogues.

Efectes secundaris: Adient per reconèixer els espais de l’Hospitalet on es va filmar la pel·lícula. Contraindicada la versió de ‘Tapas’ doblada al català que varia el registre de les interpretacions dels actors i redueix la credibilitat dels personatges.