La subtilesa de l'art de Vermeer invaeix el film per tots els cantons

La joven de la perla (Girl with a pearl earring) de Peter Webber. Regne Unit. 2003

Basada en la novel·la de Tracy Chevalier ens arriba “La joven de la perla”, un film protagonitzat per Scarlett Johansson i Colin Firth, que narra la història de Griet, una jove que comença a treballar de criada a casa del famós pintor flamenc Johannes Vermeer. Aquest, mica en mica, descobreix la intuïció de la noia envers aspectes pictòrics com la composició, la llum, el color... Entre ells es va forjant una relació de perillosa complicitat que arriba al seu moment culminant quan Griet és pintada per Vermeer en el que serà un dels millors quadres de l’artista.

A partir d’aquesta trama mínima, ben traçada però que avança a un ritme massa lent, “La joven de la perla” constitueix una reflexió al voltant del món de l’art i la creació. És la història d’un quadre, però es també un retrat crític de la societat holandesa del segle XVII marcada per unes estrictes normes morals i unes profundes diferències de classe. Com a conseqüència, l’art es basava en relacions de mecenatge i no era més que un caprici per als poderosos. Mentrestant l’artista passava penúries econòmiques i sofria la incomprensió de la seva obra.

Resulta fonamental el treball realitzat dins el film en l’àmbit de la direcció artística (decorats, vestuari, atrezzo...) per tal de fer versemblant aquest ambient opressiu al qual Vermeer s’enfrontava quotidianament per tal d’alliberar la seva inspiració. Tot i així, del conjunt de la pel·lícula destaca, sens dubte, el magnífic treball pictòric de la il·luminació i el color que ha elaborat el director de fotografia Eduardo Serra: per la pantalla passen incomptables quadres en moviment que captiven l’espectador amb la seva bellesa i el traslladen a l’univers de l’art de Flandes. La joven de la perla es va poder veure el passat diumenge 25 d’abril al Teatre Monumental.