El Barrio omple el palau Mora d'incondicionals del flamenc

L'autor va portar i triomfar amb la seva proposta particular a la ciutat

Un Palau municipal d’esports Josep Mora ple fins la bandera. Això és el que es va trobar El Barrio, sobrenom unipersonal de José Luis Figuereo Franco, que va adobtar el nom de l’indret on va néixer i criar-se, el Barrio de Santa María, a Càdiz. Aquest artista va rodejar-se de prop de 3.000 incondicionals que van acudir a la cita de dissabte a la nit a Mataró.

Amb la pista i tota la graderia plena, l’artista gadità va pujar a l’escenari als vols de les dotze de la nit, després de que “La hungara”, com a telonera, escalfés l’ambient, ja prou càlid per la gentada ansiosa que omplia el Palau. A partir d’aquell moment tot van ser ovacions i càntics. Els presents, van corejar totes i cadascuna de les peces que El Barrio va entonar. Cançons del seu cinquè disc, “Ángel malherido” que venia a presentar, i dels treballs anteriors.

Definit com el poeta urba del segle XXI, aquest artista el comparen amb Juaquín Sabina, per les seves líriques, i el proclamen la reencarnació de Camarón, en esmentar la potència del seu nou flamenc, un gènere orfe des de la desaparició de l’esmentat. Un apòstol d’aquest flamenc que convina vanguardisme i tradició, amb unes composicions que mantenn la identitat andalusa i gaditana.

El que és cert és que El Barrio va ser un èxit, va omplir amb 3.000 persones un palau que feia molt temps que no acollia un aconteixement tant multitudinari, i va ser gràcies a l’esforç de la discoteca Los Lunares, al polígon Pla d’en Boet. Un espai d’un any de vida que programa flamenc en directe, i del qual un dels seus promotors, Antonio González Ramos, manifesta: “cal reconèixer la feina que estem fent pel flamenc a Mataró”.