Els veïns de la Plaça de Cuba proposen una nova cara de la plaça i rodalies

La reurbanització de carrers i la creació d’un aparcament soterrat són algunes de les suggerències per millorar la zona

L’Assemblea de veïns i botiguers de la Plaça de Cuba i Rodalies van presentar el passat dimarts un avantprojecte de remodelació de la Plaça de Cuba i dels seus entorns a la resta de veïns. Entre els nous plans per la zona destaquen tres eixos centrals: la reurbanització d’una sèrie de carrers, la creació d’un aparcament i la millora dels entorns més immediats a la Plaça.

La reurbanització de la zona és el primer dels principals punts del projecte. Aquesta inclou els treballs en el carrer Llauder, Castaños, Sant Cugat i Unió. Es tracta d’unes obres que consistirien en l’ampliació de les voreres, en deixar els carrers amb un sol carril de circulació d’una amplada de 3 metres i en modificar les voreres de la banda de muntanya, ampliant-les a dos metres i afegint-hi aparcament i arbrat. D’aquesta manera es crearia una zona més amble pels vianants i compradors, una zona que ajudaria a potenciar aquest eix comercial.

El segon dels eixos consisteix en la creació d’un aparcament soterrat a la Ronda Alfons XII, concretament en l’espai que es compren entre el carrer Llauder i el carrer Torrijos. Aquest nou aparcament aportaria una zona per deixar el cotxe als qui s’acostin a aquesta zona de Mataró des d’altres barris, i així poder passejar i comprar a peu per la plaça i rodalies.

Zona de vianants
Finalment, la tercera actuació consistiria en la millora dels entorns més immediats a la Plaça de Cuba. Aquesta mesura inclouria la conversió de la plaça en una zona de vianants on només es pogués aparcar en horaris restringits i els vehicles de càrrega i descarrega. A més, aquest apartat també inclou la conversió en zona de vianants el tram del carrer Sant Joaquim que es compren entre la plaça i el carrer Sant Benet i l’eixamplament de les voreres a la resta del carrer.

Els veïns van presentar les seves propostes en un moment que consideren adequat aprofitant l’impuls que es vol donar a la locomotora i recordant que també cal afavorir les zones properes a aquesta i al mercat. A més, consideren que les reformes milloraran l’activitat comercial, tant pel que fa a l’afluència de clients amb un entorn més amable per comprar com a la possible creació de nous comerços atrets pel nou aspecte. El projecte és la recuperació d’una idea que va dissenyar l’arquitecte Agàpit Borràs fa al voltant d’uns vuit anys per l’associació de veïns de la Plaça de Cuba. El projecte ja s’ha presentat a l’ajuntament, que encara no s’ha posicionat. De moment, l’assemblea que van celebrar els veïns dimarts es va tancar amb l’acord de recollir firmes per recolzar el projecte.