Pla especial per reduir l’impacte de les antenes de telefonia mòbil

El consistori encara no té encara clar quantes noves instal·lacions hi hauran

La regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, va presentar el passat dimarts la proposta de Pla especial urbanístic que ha d’ordenar les ubicacions de les antenes de radiocomunicació a Mataró en els propers anys. El nou pla ja preveu l’arribada de la nova tecnologia UMTS i d’un quart operador de telefonia –Esfera– que s’afegirà als ja presents a la ciutat –Movistar, Vodafone i Amena–, que es reparteixen les 25 estacions base de telefonia existents.

Amb el pla l’ajuntament es fixa com a objectiu reduir l’impacte ambiental i visual de les antenes mitjançant un nou model que permeti repartir equitativament pel territori i compartir les estacions entre els operadors per reduir la potencia de les radiacions. Els tècnics del consistori encara no poden preveure el número d’antenes que s’ubicaran seguint els criteris del nou pla, ja que això dependrà de les sol·licituds dels operadors i la disposició dels emplaçaments escollits.

El 2005 s'havien suspès l'atorgament de llicències
L’abril de 2005 el ple va aprovar la suspensió de l’atorgament de llicències per “garantir el correcte desenvolupament dels treballs preparatoris del pla” que han elaborat el Servei de Ciutat Sostenible amb la col·laboració dels serveis d’Urbanisme i Sanitat, la fundació TecnoCampusMataró i experts de Localret. Durant tot el procés de redacció una comissió de seguiment, formada per entitats de la ciutat i tècnics municipals, va supervisar el text.

Per redactar el pla els serveis tècnics del consistori han tingut en compte, segons va explicar Ricardo Baró, els plans de desenvolupament dels operadors, les antenes ja existents, el catàleg d’espais sensibles, el catàleg del patrimoni de la ciutat i les normatives vigents. A patir d’aquest corsé s’han establert tres tipus d’estacions base que els operadors hauran de compartir –macrocel·les urbanes, macrocel·les rurals i microcel·les– i deu zones preferents fora del casc urbà. Està previst que la Junta de Govern aprovi inicialment el pla el proper 20 de març, després haurà de superar el procés d’informació pública, l’aprovació del ple i en última instància la de la Generalitat.

El mesurador
Mataró forma part de la Xarxa de control remot de camps electromagnètics en telefonia mòbil de la Generalitat, que ha instal·lat un equip fix de mesurament a la plaça Santa Anna. Fins al moment els nivells de radiació es situen deu vegades per sota de la normativa. El Servei de Ciutat Sostenible ha adquirit un mesurador portàtil de radiació per a dur a terme mesuraments a petició de les persones que es considerin afectades per alguna instal·lació. L’objectiu és reduir encara més el nivell de radiació.