Descobreixen importants restes arqueològiques del segle XVI a Can Xammar

Cinc murs radials interns d’una torres de defensa i part del pas de ronda, són els elements més destacats

Les restes d'una torre de defensa de la muralla del segle XVI i part del pas de ronda, de mig metre d'amplada, són els elements més destacats d'unes restes arqueològiques descobertes en un solar del centre de Mataró, on es construeix un edifici municipal. L'alcalde, Joan Antoni Baron, va visitar ahir el jaciment, ubicat al carrer Baixada dels Espenyes número 8 –entre els carrers de Can Xammar i de l’Hospital de Mataró–, al centre històric de la ciutat, acompanyat per alguns membres del govern municipal i els responsables de l'excavació, que es va iniciar el mes de novembre passat i que s'espera acabar en el termini de mes.

Segons que van explicar els arqueòlegs, les construccions descobertes, cinc murs radials que feien de contraforts interns d'una torre de defensa del segle XVI, a més del pas de ronda, probablement servien per defensar les instal·lacions de la ciutat, on es produïa vi. La importància d'aquest descobriment rau, segons els especialistes, en el bon estat de conservació del pas de ronda. El material ceràmic relacionat amb aquesta construcció és atribuïble al segle XVI, la qual cosa fa pensar que es va fer no gaire més tard que la muralla. També s'han posat al descobert tres metres d'alçat i 27 metres de longitud de la cara interna de la muralla, element que ha permès veure la seva tècnica constructiva.

Més troballes
Des del passat 30 de gener s'ha iniciat una segona fase de la intervenció arqueològica que ha provat l'existència d'altres elements estructurals a la zona. En el procés d'excavació dins del solar s'ha descobert la part corresponent a la combustió d'un forn que es troba molt ben conservada i la cronologia del qual es precisarà en un posterior estudi. També s'han trobat un total de tres monedes en tot el jaciment, de les quals s'analitzarà la cronologia en el segon procés.

Compaginar els projectes
La promotora urbanística municipal PUMSA està construint un edifici municipal destinat a usos terciaris en aquest solar, de 300 metres quadrats i on s'havien erigit anteriorment quatre cases. En aquests moments s'està estudiant la manera de compaginar la construcció amb la presència del jaciment arqueològic, inclòs en el procés de transformació urbanística del sector de Can Xammar promogut per PUMSA i l'ajuntament.