La Llar Cabanellas, un centre de salut mental

Ajuntament, Generalitat i Fundació Cabanellas donen el primer pas per a convertir la finca en un espai sociosanitari

L’any 2000 es tancava la Llar Cabanellas, patrimoni arquitèctonic al servei dels més desfavorits de Mataró. Sis anys després, la Generalitat, l’ajuntament i la Fundació Cabanellas arribaven a un acord per convertir l’espai en un centre per a malalts mentals del Maresme. El passat dia 4 de gener, Carles Manté, director del Servei Català de la Salut, l’alcalde de la ciutat Joan Antoni Baron i Mossèn Joan Barat, en representació de la fundació, signaven el protocol de col·laboració que marcava les bases d’un projecte que està previst que es posi en marxa en un període de dos anys, aproximadament.

Les tres parts implicades es van mostrar molt satisfetes amb els principis d’acord als que s’havia arribat. Malgrat això, per a la signatura del conveni definitiu, prevista per d’aquí a un parell o tres de mesos, encara s’han de negociar el mode de cessió, el període, l’adjudicació de les obres i la inversió definitiva, que ara es calcula d’entre 6 i 9 milions d’euros. Tot i així, Manté assenyalava que la possibilitat de fer marxa enrere era ínfima. El propi director del Servei Català de la Salut va indicar que el projecte és una bona notícia per a una ciutat i una comarca “deficitària en recursos socio-sanitaris respecte a salut mental”.

Edifici annex
La Fundació Cabanellas posarà a disposició de la Generalitat la cessió d’ús dels terrenys –14.500m2– on s’ubica la Llar Cabanellas i per l’altra la construcció en aquest espai de la Unitat Polivalent del Maresme, un edifici annex on s’ubicaran els llits, que segons va avançar Manté, seran uns 60-70 de mitja estada i uns 30 residencials. Les obres de reforma i remodelació correran a càrrec de l’empresa municipal d’urbanisme PUMSA tot i que serà la Generalitat qui finançarà el projecte. Segons les previsions, la primera pedra podria ser una realitat abans de finalitzar el present any i cap al 2008 podria inaugurar-se el complex.

El jardí, espai públic
Per la seva part, l’alcalde de la ciutat va mostrar la seva satisfacció ja que segons les seves paraules “s’han ajuntat diverses voluntats en una finalitat positiva”. Baron, que pel matí s’havia reunit amb representants de la Plataforma Salvem Cabanellas, va remarcar l’ampli consens que havia tingut la iniciativa en el marc de les administracions i la ciutadania. “És una important inversió que se suma a l’ampliació de llits de l’hospital i a la construcció de l’ambulatori”, va concloure Baron. Alcalde i Mossen Barat van congratular-se de què amb la rehabilitació de l’espai, la ciutat es beneficiava de la zona enjardinada de la finca que passarà a ser un jardí públic.