El parc tecnològic TecnoCampusMataró, una realitat

L’arquitecte Oriol Bohigas i l’alcalde han presentat aquest matí el projecte

El TecnoCampusMataró (TCM) tindrà un espai físic al sector d’El Rengle l’any 2010. L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, juntament amb l’arquitecte Oriol Bohigas, han presentat aquest matí el parc tecnològic, un espai comú per a universitat, emprenedors i empreses destinades a les noves tecnologies. La inversió superarà els 40 milions d’euros, constarà de una superfície construïda de 47.000 m2 i urbanitzada de 20.290 m2.

“És una gran aposta de futur per la ciutat”, va dir Baron durant la roda premsa. La presidenta de TecnoCampusMataró, Pilar Gonzàlez-Agàpito, també present a l’acte, va indicar que el parc és el resultat de la “consolidació d’un projecte que es va iniciar al 2001-moment en el que van començar les activitats del TCM- i fruit de les reflexions de les necessitats de la ciutat”. Agàpito va marcar els tres objectius bàsics que el TCM s’ha fixat amb aquest nou projecte: “incrementar la competitivitat de les empreses, crear un nou teixit basat en un sector econòmic emergent i augmentar la capacitació dels professionals de la ciutat”. Aquest fi té una base substancial en el fet que universitats (EUM i EUPMt), incubadora d’empreses, Centre Tecnològic, Fundació TCM i empreses TIC vinculades amb la innovació i la recerca, comparteixin un espai en el que millorar les sinergies de forma continuada. Formar, crear, innovar i connectar, seran els tres pilars bàsics conceptuals sobre els quals es sustentarà el parc tecnològic, un espai en el que el pas de la recerca a l’aplicació serà immediat i on “el feed-back empresa-estudiant serà molt important”.

Per la seva part, el regidor d’urbanisme, Arcadi Vilert ha destacat els beneficis que ofereix la ubicació del parc tecnològic a la zona per la seva situació a primera línia de mar, el que suposa “redescubrir i utilitzar la façana marítima”, per la comunicació -nus on conflueixen la C-32 i la C-60- i per la continuïtat amb el teixit urbà que oferirà. Vilert també ha afirmat, però, que també amb el projecte s’aporta un benefici al territori, ja que “la seva ubicació reforça la vocació de la zona com a districte tecnològic”.

El projecte
El parc tindrà cinc espais clau. L’edifici propi de la universitat de planta baixa, obert per una cantonada i amb una amplia plaça al mig; dos edificis on s’ubicarà la incubadora, les empreses la fundació i el centre tecnològic; el centre de congressos i l’aparcament públic, ambdós soterrats. Una pèrgola que creua el conjunt arquitectònic servirà de punt de nexe de tot el complex. L’arquitecte Oriol Bohigas (MBM Arquitectes) ha destacat “la voluntat de fer una peça urbana, de fer ciutat”, amb la creació d’una “plaça cívica on la gent es trobi”. Per altra banda, Bohigas ha assenyalat “que el projecte ha resolt els problemes funcionals perquè van estar ben plantejats” per les administracions públiques. L’arquitecte ha volgut incloure també al complex elements paisatgístics que el fessin útil però al mateix temps agradable.