Es durà a terme una prospecció arqueològica a la plaça del Beat Salvador i a dos carrers adjacents

Els treballs són previs a la reurbanització prevista a la zona, situada dins el perímetre d’Iluro

La Junta de Govern Local va aprovar inicialment el passat dilluns 3 d’octubre el projecte d’actuació arqueològica a la plaça del Beat Salvador i als carrers de Magí de Vilallonga i de Na Pau. Aquests enclavaments estan situats dins del perímetre de la ciutat romana d’Iluro, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Els treballs a realitzar són previs al projecte de reurbanització de la zona, que es va aprovar el passat mes de juliol.

El projecte es durà a terme en dues fases: primer es realitzarà una prospecció arqueològica a la plaça del Beat Salvador. després, mentre s’estiguin duent a terme les obres de reurbanització dels carrers de Magí de Vilallonga i de Na Pau, un equip d’arqueòlegs inspeccionarà els treballs per tal de detectar possibles troballes. El projecte, però, encara ha de superar els tràmits d’aprovació definitiva i d’adjudicació.

Treballs arqueològics anteriors
Els antecedents de treballs arqueològics a la plaça del Beat Salvador daten de 1948, quan l’arqueòleg Marià Ribas hi realitzà una investigació. Tot i que no se n’ha conservat el registre, els escrits que va publicar aquest arqueòleg permeten deduir que va trobar restes d’època romana, entre les quals destaquen una conducció per aigües i dues foses que contenien despulles humanes.

L’any 1996 també es van dur a terme treballs arqueològics al carrer de Na Pau, arran de les obres de rehabilitació d’un immoble. Tot i que es van trobar restes d’època romana, no es va poder esbrinar la dimensió d’aquestes. Malgrat tot, es va fer notar que les restes arribaven fins als 3 metres de profunditat.