Can Cruzate és la peça clau per revitalitzar el Centre

L'Ajuntament convoca un concurs d'idees per revitalitzar el casc antic com a motor econòmic i social de la ciutat

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 04 Desembre 2017 17:45

Can Cruzate

El juliol del 2018 ha de culminar el concurs d'idees que l'Ajuntament ha convocat com l'element més llaminer del Pla d'Impuls del Centre. Una proposta serà guanyadora i serà el full de ruta per revitalitzar la zona més històrica de la capital del Maresme. El casc antic de Mataró no té una estratègia clara i ha perdut empenta comercial i per esmenar aquesta tendència i que la zona esdevingui "el veritable motor econòmic i social de la ciutat", en paraules de l'Alcalde David Bote, dilluns es va presentar aquesta convocatòria. S'espera que s'hi presentin despatxos que abordin transversalment l'ampli catàleg de bones intencions que s'hi resumeixen i hi apareix subratllada i amb pes propi la pastilla urbanística coneguda com Can Cruzate. Desenvolupar aquest àmbit i connectar La Riera amb l'eix de Santa Maria ha de ser la carta guanyadora d'un projecte que el govern vol compartir amb oposició i sectors econòmics.

Explica David Bote que "amb aquest concurs volem guanyar idea de conjunt, establir un horitzó clar per la zona i atraure talent per sumar les millors propostes". L'Alcalde i la primera tinent, Núria Moreno, presentaven plens de bons propòsits un concurs dotat amb 50.000 euros que es fixa en diferents àmbits del Centre i que vol tocar moltes tecles. Promouen que la proposta guanyadora tingui en compte no només l'urbanisme, sinó també la sostenibilitat o la mobilitat i divideixen els àmbits d'actuació –utilitzant fins i tot la pretèrita divisió territorial de les antigues muralles– perquè els despatxos que proposin solucions pel Centre tinguin el tauler el màxim de lliure. Ni les actuals qualificacions del Pla General han de ser cotilles per una proposta que té en la revitalització comercial el màxim objectiu: el comerç és coneixedor d'aquest Pla d'Impuls i reclama una proposta ambiciosa per no perdre atractiu econòmic.

Roda de premsa Fem Centre

El comerç demana consens

Entre les moltes peces que el concurs d'idees inclou hi ha des de la voluntat de permeabilitzar la planta baixa de l'Ajuntament a utilitzar els antics jutjats com a teló de fons de la Plaça Gran. És a Can Cruzate, però, on hi ha dipositades més esperances. Que ni l'Ajuntament més poderós i promotor, en l'època daurada de PUMSA, no pogués desenvolupar urbanísticament la zona no tira enrere l'Alcalde de demanar que en el concurs d'idees es dibuixin "propostes ambicioses a les que la ciutat no ha de renunciar". Unió de Botiguers i Bulevards de Mataró acompanyen l'Ajuntament en el propòsit però, com van fer en el Pacte pel Comerç, demanen que el resultat del Concurs d'Idees sigui respectat i el Pla d'Impuls compti amb el màxim consens polític. No volen que acabi a un calaix o a l'hemeroteca: el destí fins ara d'altres propostes per Can Cruzate i de moltes bones intencions per la part més antiga de Mataró.