La UAB descobrirà com serà Mataró l'any 2050

L'Ajuntament i la UAB signen un conveni per projectar com serà la ciutat a partir del treball de camp d'una trentena d'alumnes

Ciutat 2017,  plaça havana

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es proposa descobrir com serà Mataró l'any 2050 a partir del treball dels alumnes del màster oficial en “Estudis Territorials i de la Població” (METIP) que imparteix el Departament de Geografia de la Universitat UAB. El projecte planteja com serà la ciutat d'acord amb dos eixos: el canvi climàtic i l’envelliment demogràfic. L’objectiu del treball és investigar com aconseguir unes ciutats més adaptades a situacions ambientals i socials que poden esdevenir probables cap a mitjans del s. XXI.

Un grup de treball farà l'exercici per al conjunt de la ciutat, mentre que d'altres desenvoluparan el projecte en uns barris concrets: la Via Europa – Nou Parc Central, Cerdanyola, Nucli Antic – Centre, Havana i rodalies, Rocafonda, Front Marítim i les Cinc Sénies. Durant les dues darreres edicions s’han treballat respectivament els casos de Sabadell i Terrassa, i per a l’edició d’enguany la ciutat escollida ha estat Mataró perquè, a diferència de Sabadell i Terrassa, té litoral, la qual cosa aporta un element molt rellevant en relació als possibles impactes del canvi climàtic.

Cicle de conferències

El 9, 10 i 11 d'octubre se celebraran tres conferències a les 18.30 h al Centre Cívic Espai Gatassa per apropar la realitat dels diferents territoris de Mataró als estudiants i a la ciutadania.

El conveni compromet als acadèmics a lliurar a l’Ajuntament una còpia del treball final i a fer una presentació de les propostes elaborades pels alumnes a la ciutat un cop acabat el treball. Per la seva banda, l'Ajuntament es compromet a facilitar als estudiants dades estadístiques, cartografia i altres materials sobre els territoris.

Tres possibles escenaris

Un dels elements clau serà posar en contacte els estudiants amb el teixit associatiu de la ciutat per tal de contrastar amb els veïns un conjunt d'escenaris de futur. La metodologia que segueix el màster és l’elaboració de tres possibles escenaris de futur per a la ciutat en conjunt i pels barris seleccionats: un de tendencial, que manté el barri com en l'actualitat, un de distòpic i un d'utòpic.