Desencallant l'Eix Herrera

Un dels tres solars buits que es troben a la zona del barri de l'Havana inicia les obres per construir una illa amb més d'un centenar d'habitatges i set locals comercials

  • Mireia Biel // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 14 Octubre 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, Eix Herrera
La construcció d’una illa d’habitatges a l’anomenat Eix Herrera, podria convertir-se en el punt d’inflexió per desencallar aquesta zona del barri de l’Havana-l’Escor-xador, històricament poc connectada amb el centre de Mataró i amb poca vida comercial.
Entre la Plaça Fiveller i el carrer Pacheco hi ha tres illes buides des de fa anys. La que fa cantonada amb el mateix carrer Pacheco i el carrer Herrera és de propietat privada i una promotora ha demanat començar-hi les obres per aixecar-hi immobles. Una bona notícia per al sector de la construcció que veu com un nou projecte se suma a d’altres que s’han iniciat a altres espais de la ciutat com a Cirera, al carrer de Sant Josep o a la zona del Rengle, entre altres.


Tres anys de construcció

La regidoria d’Urbanisme, Núria Calpe, explica que, de moment, l’empresa disposa de la llicència per iniciar els treballs de fonamentació i excavació dels soterranis, però ja es coneix com quedarà distribuïda l’illa un cop s’acabin les obres. “Estem parlant d’un període de construcció que podria durar uns tres anys en total i que es dividirà en dues fases que es faran molt seguides”, especifica Calpe.

La primera, que es va començar a finals de l’estiu, preveu edificar a la zona colindant amb el carrer Pacheco. Calpe detalla que “aquí s’hi construiran edificis d’entre quatre i cinc pisos d’alçada que inclouran 48 habitatges i 3 locals comercials”, que es completaran amb una segona fase que permetrà assolir un total de 107 habitatges i 7 locals a la part que dóna al carrer Floridablanca.

A data 24 de desembre de 2015 l’empresa promotora propietària de l'illa 2, va presentar a l’Ajuntament una sol·licitud de reajust de l’ordenació volumètrica, acompanyant una memòria justificativa per redactar un Pla de Millora Urbana. Com comenta Calpe, això va motivar” l’aprovació per part del Ple del  “Pla de Millora Urbana de l’illa 2 de l‘Eix Herrera” per a l’ordenació volumètrica”. En conseqüència, es van haver de reajustar alguns dels paràmetres urbanístics relatius a la volumetria, sense cap incidència en la distribució del sòl, sostre i aprofitaments assignats pel planejament.  El Pla de Millora està pendent d’aprovació definitiva per part de la Generalitat.

Ciutat 2014/2015, Eix Herrera

Els dos solars restants, aturats

Aquesta, tanmateix, serà l’única illa que de moment veurà com els projectes que s’havien planificat fa anys que tiren endavant. Les altres dues, que fan cantonada l’una amb l carrer Herrera i la Plaça Fiveller i l’altra amb el carrer Prat de la Riba no patiran modificacions.
Aquesta última, que es troba a la cara nord de la ciutat, segueix essent sòl reservat per a edificació escolar, en què la Generalitat té previst ubicar-hi la futura escola Joan Coromines. Una obra que, d’altra banda, està ajornada sine die.
Mentre aquesta actuació no es dugui a terme, el solar està partit en dos per assumir un aparcament i un espai de correcan, tal com recorda Calpe, amb la motivació “de donar ús ciutadà als espais”.
La parcel·la que es troba tocant a la Plaça Fiveller, en canvi, és gestionada per PUMSA i de moment no està previst que s’hi hagi de realitzar cap actuació.

Ciutat 2014/2015, Eix Herrera

Activar la zona

La construcció de l’illa d’habitatges, però, serveix d’excusa per a “tirar endavant també el projecte urbanístic per connectar aquesta zona amb el centre de la ciutat”, explica Calpe. “Des del carrer Herrera es veu el campanar de Santa Maria, de manera que tenim un carrer que podem convertir en avinguda i on podem invertir esforços per activar-ho comercialment”, assegura la regidora.
Per això, a banda que l’immoble incorpori alguns locals d’ús comercial, l’obra preveu eixamplar el carrer entre deu i vint metres en el tram comprès entre Floridablanca i plaça de Fiveller.

Ciutat 2014/2015, Eix Herrera

1. Solar de PUMSA
Aquest és el solar que pertany a PUMSA i on no està previst realitzar-hi cap actuació de moment. En el pla urbanístic, aquí també hi correspon la construcció d'habitatges, part dels quals corresponen a lloguer social.
2. L'escola Coromines
En aquest espai hi està prevista l'escola Joan Coromines, un projecte de moment aturat sine die per la Generalitat de Catalunya. L'Ajuntament té habilitats en aquest solar un aparcament públic i una zona de corre-can.
3. Nous habitatges
Aquesta és la parcel·la destinada a la construcció d'habitatges on han començat les obres. S'hi construiran edificis d'entre quatre i cinc plantes amb un total de 103 habitatges i 7 locals comercials que estaran enllestits en uns tres anys.