Mataró aprova una ordenança per sancionar habitatges buits

Es faran inspeccions per detectar habitatges de 'grans tenidors' desocupats durant més de dos anys

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 13 Setembre 2016 09:24

Ajuntament Mataró

L'Ajuntament de Mataró s'ha dotat duna nova ordenança que, quan es completin tots els tràmits burocràtics, permetrà sancionar els propietaris de pisos buits. La nova normativa sorgeix d'una proposta d'ICV-EUiA, PSC i CiU i que preveu, entre d'altres, posar en marxa un programa d'inspecció per detectar immobles desocupats dels anomenats 'grans tenidors' –entitats financeres i grups empresarials– per poder sancionar aquells que fa més de dos anys que estiguin desocupats de manera injustificada. Les multes seran graduals i poden arribar fins als 18.000 euros.

El consistori comenta, però, que la finalitat no és la recaptatòria sinó la d'aconseguir la "mobilització" dels pisos al mercat per part del propietari i que, d'aquesta manera es pugui "afavorir que augmenti l'oferta de pisos destinats a la borsa de lloguer social i combatre les ocupacions il·legals".

A Mataró hi ha prop de 4.000 habitatges buits –3.792, segons el cens que es va fer el 2015–, dels quals un 25% són propietat d'entitats financeres o empreses. Per poder donar-los una sortida, la nova ordenança preveu un programa anual d'inspecció que prioritzi els immobles que són propietat d'aquests 'grans tenidors' i que se centri en aquelles zones o comunitats on s'hagin detectat problemes de convivència com a conseqüència de la desocupació dels pisos.

L'Ajuntament obrirà un expedient en aquells casos on es confirmi la desocupació de l'habitatge i si es conclou que és per causa injustificada el propietari haurà d'assumir la taxa pels treballs d'inspecció realitzats. Al seu temps, el consistori reclamarà que abans d'un mes es prenguin mesures perquè l'habitatge torni a estar ocupat. Si no s'atén aquest requeriment, serà quan es començarien a aplicar les sancions.

En aquest sentit, l'ordenança recull que l'Ajuntament podrà imposar fins a tres multes coercitives de 3.000 euros la primera, 6.000 euros la segona i 9.000 euros la tercera, arribant fins a un màxim de 18.000 euros.