Incògnita Can Fàbregas a tocar de les eleccions

La Nau segueix “desmuntada” i al juliol caduquen els convenis entre Ajuntament, Cup i Plataforma

  • Cugat Comas / Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 12 Març 2015 12:49

Ciutat 2014/2015 fabrica can fabregas desmuntada

Cada cap de setmana nombrosos excursionistes passen pel camí que voreja una lleixa tancada a Vallveric, just al nivell superior de l’espectacular nau de manteniment de l’Ajuntament de Mataró. Ben pocs dels que van i vénen se sorprenen ja, a hores d’ara, de veure en un terraplè els trossos de Can Fàbregas i de Caralt, la nau farinera que després de donar nom a la polèmica social i política més intensa de la darrera dècada va “desmuntar-se” per ser reconstruïda. Ja fa cinc anys que la nau resta amagada entre lones, esperant a ser reconstruïda en el marc de l’operació signada el 2013 i per la qual s’acabava la disputa judicial entre la CUP i la Plataforma Salvem Can Fàbregas. La versió mataronina d’aquesta “pax romana” signada fa dos anys tenia una data de caducitat que se superarà aquest any. I què passarà llavors correspon, de moment, a un terreny desconegut.


En aquests dos anys, El Corte Inglés ha mostrat per activa i per passiva la seva voluntat d’instal·lar-se si bé ho ha fet anteposant sempre la condició que no hi hagi recursos judicials que puguin frenar l’operador quan es decideixi a fer el pas de començar les obres. L’actual govern ha fet mans i mànigues en els pocs fronts encara oberts per tal de poder arribar a les eleccions amb màquines i operaris fent-li el millor espot possible. Dos recursos seguien interposats a l’octubre i segueixen el seu curs actual i això ha fet demorar tots els tempos que l’acord a tres bandes del 2013 preveia. El 25 de juliol d’aquest any, a més de començar Les Santes i de fer coincidir la Nit Boja en dissabte, és sobre el paper una data que podria sacsejar el tauler polític local. I el govern sortit de les incertes eleccions del pròxim 24 de maig tindrà una patata calenta. Es reobrirà el cas Can Fàbregas?

En els convenis signats fa dos anys s’establia el 25 de juliol com l’estrena de la Casa de la Cultura popular a la vorera superior del Carrer Biada, en la reconstruïda nau de Can Fàbregas. La que segueix avui, a quatre mesos del termini, a la lleixa de Vallveric. L’esperat incompliment d’aquest termini –una possibilitat que sempre s’ha tingut en compte per totes les parts, que no s’hi arribaria era evident fa molts mesos– podria posar tot el signat en un ‘stand by’ perillós. Així, en el dia d’inici de la pròpia Festa Major, si no hi ha “cuina política” anterior el que podria començar és, també, la repetició d’un problema igual de major.

Convenis no renovats

Cap dels actors polítics, ni Ajuntament, ni Cup, ni Plataforma Salvem Can Fàbregas fa càbales sobre el futur. L’entitat, de moment, ha decidit no renovar el seu conveni i s’esperarà a què fineixi el termini estipulat per negociar-ne una possible pròrroga. La Cup mantindria una política similar, confien des de l’Ajuntament en què s’afirma que “tots els inputs són positius” segons va declarar la regidora Montserrat Rodríguez a Mataró Ràdio. Es transmet doncs una sensació de confiança pública tot i que les negociacions entre les parts no sempre han estat fluides. Per això, probablement, s’ajorna la negociació de les pròrrogues dels convenis a després de juliol d’aquest any.

Queda per veure què pot passar en els mesos que queden fins que es torni a “negociar”. Mantindran un tarannà propens a l’acord la Cup i la Plataforma? Influirà el color polític que adquireixi el govern sortit de les urnes i els equilibris de forces del nou Ple Municipal –que tothom preveu aritmèticament difícils– en mantenir la unitat política en pro de completar l’operació d’arribada del gegant comercial al centre de la ciutat? Es podran tancar els capítols oberts per propietaris de la Ronda Barceló i l’Assemblea Pagesa de la ciutat que encara són vistos com a obstacles pel Corte Inglés?

A les portes d’una campanya electoral on no valdran gaires apostes messiàniques en forma de promeses, la reconstrucció de Can Fàbregas com a peça del puzle per acabar portant El Corte Inglés, segur que farà acte de presència. Falta veure si el consens polític segueix o si caduca abans fins i tot que ho facin els convenis signats per l’Ajuntament de tots plegats.

Ciutat 2014/2015 edifici carrer biada

Aquest mes comença l’enderroc de l’edifici on ha d’anar la nau
Mataró Ràdio avançava la setmana passada que aquest mateix mes començarà l’enderroc de l’edifici on s’haurà de reconstruir l’antiga farinera. PUMSA serà qui gestionarà l’encàrrec de l’enderroc a una altra empresa. L’immoble que es tirarà a terra està situat al carrer Biada cantonada amb el carrer Tetuan, a la vorera de davant d’on està previst construir el Corte Inglés. L’enderroc d’aquest edifici suposa que tota l’operació supera un pas més. Que segueix avançant i cremant etapes en espera del gran desllorigador: l’inici d’obres del futur centre comercial.