L'ajuntament confirma l'adjudicació 'a dit' de l'exgerent de Pumsa i porta el cas a la Fiscalia

Una auditoria externa i un expedient analitzaran el procediment en prop de 600 casos

  • Redacció
  • Divendres, 21 Novembre 2014 15:37

Pisos Pumsa roda premsa

El secretari municipal de l'Ajuntament ha presentat un informe en què confirma que el fill de l'exgerent de PUMSA César Fernández, no constava a cap registre de sol·licitants de pisos de protecció oficial, ni de l'empresa municipal d'Urbanisme ni de la Generalitat de Catalunya. Malgrat això, va acabar essent adjudicatari d'un pis social al carrer de la Fragata de Mataró. D'aquesta manera, es confirma que l'exgerent va atorgar "a dit" aquest pis, tot i que per la seva relació de parentiu s'hauria d'haver abstingut en tot moment del procés.

Davant aquesta confirmació, i tal com explicava avui divendres en roda de premsa l'alcalde Joan Mora, l'ajuntament ha declarat nul el contracte, a la vegada que ha posat en marxa el procediment administratiu per reclamar-li el pis i que aquest torni a mans de l'empresa municipal. "No m'entra al cap", assegurava Mora. "Jo no donaria l'ordre de fer alguna cosa malament a ningú", afegia en referència a tot el procés previ a la firma de Fernàndez assegurant que un fet com aquest "representa molta tristesa". "Només un cas ja fa molt de mal a l'administració pública", afegia abans d'assegurar que "nosaltres només podem prometre que anirem fins al final de tot".

D'aquesta manera, i amb les revelacions d'aquest informe intern de l'Ajuntament a la mà, el cas també s'ha portat davant la Fiscalia perquè s'aclareixi si hi ha responsabilitats penals en relació al mateix Fernández, el seu fill o terceres persones que haurien pogut participar d'una operació irregular per beneficiar-lo.

Mora retreia a Fernández que aquest comportament "fa mal" a l'administració pública. "Em sap greu que un treballador que ha estat tants anys a la casa es vegi enmig d'aquestes circumstàncies", afirmava Mora.

Ni un cas sense revisar

L'Ajuntament engega ara un conjunt d'actuacions en paral·lel per esvair dubtes sobre la transparència de l'administració. Així, el consistori revisarà els 600 expedients de pisos de lloguer socials que s'acumulen des de l'any 2007 per verificar la seva correcta tramitació. En funció dels resultats que s'obtinguin, es podria ampliar la investigació a operacions de compravenda, segons ha detallat Mora.

Mentre una comissió formada per professionals de la casa realitzarà un expedient informatiu per deixar clar com es va poder realitzar l'adjudicació sense complir els requisits, una empresa externa realitzarà una auditoria analitzant si els expedients d'adjudicació d'habitatges s'ajusten a la legalitat. En 15 dies s'esperen conclusions.

L'alcalde ha aprofitat la seva roda de premsa davant els mitjans per demanar que si hi ha persones que s'hagin pogut veure beneficiades irregularment en l'adjudicació de pisos socials, "facin un pas endavant per respecte a la societat".