Brian De Palma explora el Hollywood clàssic més negre

La Dalia Negra (Black Dalia). Brian De Palma. Estats Units 2006

L’argument:Dos polícies de Los Angeles investiguen el brutal assassinat d’una jove aspirant a actriu coneguda amb el sobrenom de la Dalia Negra. Un dels polícies s’obsessiona cada cop més amb el cas, mentre que l’altre se sent atret, al mateix temps, per la dona del seu company i per una misteriosa dama de l’alta societat.

L’anècdota:El cas de ‘La Dalia Negra’ es basa en l’assassinat l’any 1947 d’Elizabeth Short. El crim va commocionar la societat nord-americana sense que mai s’arribés a resoldre. El novel·lista James Ellroy va partir d’aquest cas per escriure la seva setena obra que ara arriba a la gran pantalla de la mà de Brian De Palma.

Diagnòstic:A ‘La Dalia Negra’, el director fa una relectura formal del cinema clàssic de gènere negre amb instants de gran impacte visual. Ambientada en el sòrdid Hollywood dels anys 40, la pel·lícula entrellaça diferents trames que revelen la dualitat d’una ciutat glamourosa i en auge que conviu amb el costat més fosc de la naturalesa humana. De Palma defineix molt bé personatges i situacions (n’és un exemple el retrat que fa de Betty Short a través de les filmacions) en un relat que, per la seva complexitat, pot induir els espectadors a una certa confusió. Destaquen l’angelical Scarlett Johansson i Hillary Swank al més pur estil ‘femme fatale’.

Efectes secundaris:Contraindicada per a aquells que desitgin comparar-la amb l’oscaritzada ‘L.A Confidential’ de Curtis Hanson, també basada en una novel·la d’Ellroy.Feta per: Ariadna Vàzquez