Una setmana sense ascensor en un bloc per a persones amb discapacitat

Les pluges avarien per segon cop en pocs anys l’ascensor de l’edifici adaptat de PUMSA al Carrer de Nuñez de Balboa

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 12 Setembre 2018 18:40

Juantxu i la seva gossa Simba

A causa del gran xàfec de divendres passat, les incidències a nivell de Mataró es van multiplicar. L’aigua va entrar on no tocava i va afectar equipaments, llars i comunitats de veïns. Una d’aquestes, però, ha rebut la pitjor part per ser no ser un bloc de pisos qualsevol. Estem parlant del bloc d’habitatge protegit de PUMSA del Carrer Nuñez Balboa. Al cap de pràcticament una setmana de les pluges, l’ascensor de la comunitat segueix sense funcionar i això altera per complet el dia a dia d’un bloc pensat per a persones amb mobilitat reduïda. Els veïns denuncien que es troben entre PUMSA i l’empresa de manteniment de l’ascensor però l’enuig creixia dia rere dia perquè la situació no és nova i ja havia passat anys enrere. 

Des de l’Ajuntament s’assegura que s’han habilitat tres serveis complementaris per assistir a les persones que viuen als 14 pisos adaptats. Els veïns, però, necessiten l’ascensor. La peça que s’havia de reparar de l’engranatge, dimecres encara no era al magatzem de l’empresa.

El pis del carrer Nuñez de Balboa

Una promoció pública

El bloc de Nuñez i Balboa és una promoció d’habitatge de protecció oficial pensat per a persones amb mobilitat reduïda. Si la presència d’un ascensor és de gran ajuda en molts blocs, òbviament en una d’aquestes característiques es converteix en un element vital. Els veïns i les famílies del bloc porten dies fent mans i mànigues per garantir que les persones amb discapacitat puguin entrar i sortir. Molts treballen o són usuaris de centres de dia als quals no poden assistir perquè la situació es perllonga. 

Els tècnics de l’empresa van assistir a la incidència l’endemà del xàfec i, encara i s’excusaven en què el dimarts era festiu per no poder arranjar l’aparell. Els veïns, molt enutjats, critiquen que en una promoció pública es pugui donar aquesta situació i a més asseguren que no és nova: “Va passar el mateix fa anys i sembla que no s’ha après res”. L’explicació tècnica de l’avaria és que el sistema elèctric de l’elevador s’hauria malmès. 

Juantxu i la seva gossa Simba

Triple dispositiu municipal

Des de l’Ajuntament lamenten la situació i expliquen que fins que l’empresa no arregli l’aparell no podrà tornar la normalitat en aquest bloc. En aquest sentit, s’informa del triple dispositiu habilitat per a les persones del pis. Així, el departament de Serveis Centrals de l’administració local va contactar amb els 14 veïns del bloc per si tenien necessitats específiques i 5 d’aquests haurien demanat assistència. PUMSA, per la seva part, té activat un servei de suport als veïns amb una empresa que els assisteix si així se’ls requereix.

Per últim, des de Creu Roja s’ha coordinat el servei perquè el bloc disposi del sistema de “cadira mòbil”, una mena de cadira robotitzada que permet ascendir i descendir per les escales. 

Els veïns, però, se senten desatesos i demanen que s’arregli la situació amb la màxima pressa possible. Asseguren que des de l’empresa se’ls ha donat diferents terminis de solució de la situació i que tots s’han incomplert. Almenys fins al vespre de dimecres.