La fornera nega els fets però admet que coneixia les víctimes

La filla d'una de les ancianes assegura que des del primer moment va sospitar de la processada

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 09 Març 2015 18:11

La Yaya Anita amb la Policia

La dona jutjada des d'aquest dilluns per matar dues octogenàries el maig del 2012 a Mataró ha negat ser l'autora dels crims i robatoris, però ha admès que coneixia les dues ancianes. La processada no ha aportat cap coartada pel moment dels fets, però diu que no recorda haver fet res diferent del que feia normalment aquells dies, tot i que era fora de la feina. La seva defensa en demana l'absolució i ha insinuat que la filla de la primera víctima podria estar implicada en el cas. La fiscalia demana 15 anys de presó per cada homicidi i deu anys pels dos robatoris que van patir les víctimes, assaltades a casa seva.

Segons la fiscalia, el 17 de maig del 2012 al matí, l'acusada va anar a casa de la primera víctima i aprofitant la confiança de l'anciana va colpejar-la amb un objecte contundent al cap repetidament. Després, amb una arma blanca la va apunyalar diverses vegades de forma brutal. Després, hauria remogut armaris i calaixos per robar-li 5.000 euros en efectiu, una trituradora de cuina i joies valorades en 6.000 euros, algunes de les quals va vendre l'endemà.

Admet la coneixença

Ana María A.M., que només ha respost a la seva advocada, ha reconegut que va ser veïna de la primera víctima durant molts anys i coneixia la segona. Amb la seva veïna, i sobretot la filla d'aquesta, que vivia amb la seva mare, va establir molta relació, sobretot després que el marit de l'acusada fos ingressat per una malaltia i després morís. Segons ella, la filla de la veïna l'anava a veure sovint a casa, fins i tot a altes hores de la nit, i li portava menjar, anaven de compres o a la platja i la dona anava a esmorzar a la fleca que regentava l'acusada. La veïna ha explicat en canvi que era l'acusada qui li demanava ajuda i la trucava sovint. Sí que ha admès, però, que havien anat a la platja juntes. Això li va fer tenir llaços estrets amb l'anciana i la seva filla, cosa que les acusacions fan servir per afirmar que es va aprofitar de la confiança de la dona per entrar a casa seva, sabent que hi tenia joies i diners, i matar-la.

El matí del 17-05

L'acusada ha explicat que el matí del 17 de maig de 2012 va fer com qualsevol altre dia. A les sis del matí va obrir la seva fleca, i a mig matí va sortir, després que arribés una dependenta. Normalment anava a fer encàrrecs o compres, però no ha especificat què va fer aquell dia. Sí que recorda que quan tornava cap a casa va veure molta gent i ambulàncies davant del bloc on havia viscut anys enrere. Va preguntar què havia passat i li van explicar. De seguida va voler parlar amb la filla de la víctima, de qui "pensava" que eren "molt amigues", tot i que l'altra dona ho ha negat i ha dit que feia tres o quatre mesos que no parlaven. Poques hores després es va presentar a la porta de la comissaria dels Mossos, segons ella, per oferir ajuda a la filla de la víctima, cosa que va "estranyar" a aquesta, perquè només ella i el seu entorn més proper sabia que era allà. Hores més tard l'acusada va passar altre cop per davant de la casa de la víctima i van tornar a parlar, en una conversa "normal, amb afecte", ha dit l'acusada. En canvi, la filla de la víctima ha dit que va veure un tall al llavi a l'acusada que li va fer sospitar, tall que no sap si la dona tenia quan hores abans s'havien vist a comissaria i que l'acusada va dir que s'havia fet amb un cop. A més, anava vestida amb xandall d'hivern, tot i la calor que feia, ha explicat la filla de la víctima.

La versió de la filla

L'acusada també ha explicat que va ser aleshores quan la filla de la víctima li va explicar que al pis on vivia amb la seva mare hi faltava un cendrer pesat de vidre i que podia ser l'arma del crim. En aquest sentit, la filla de la víctima no ha negat que li digués això, però ha explicat que va ser una suposició seva en veure que faltava el cendrer i que la seva mare tenia un fort cop al cap. Aquesta dona també ha explicat que l'acusada la va trucar sovint aquells dies per interessar-se per l'avenç de les investigacions i ha assegurat que ella, poques hores després del crim, ja va sospitar de l'acusada perquè alguns veïns la van veure dins del bloc on vivia ella amb la seva mare els dies previs. Tot i que l'advocada de la defensa ha fet preguntes insinuant que la filla podia estar implicada en la mort, la magistrada presidenta no ha permès aquest fil argumental.

La segona víctima

Sobre la segona víctima, l'acusada gairebé ni n'ha parlat. Ha explicat que també va ser un dia normal excepte que la dependenta de la seva fleca li va dir que la Conchita, de 81 anys, sortia al balcó i demanava ajuda perquè havia caigut. En trucar a casa de la dona i no contestar ningú, van pensar que ja l'havien ajudat. Hores després es va assabentar de la mort. En canvi, la fiscalia assegura que el matí del 22 de maig l'acusada va anar al pis de la víctima, de 81 anys, sabent que hi trobaria joies i diners. Amb un mecanisme similar a la primera víctima, l'acusada va colpejar i apunyalar multitud de vegades per tot el cos a la dona, que va patir nombrosos traumatismes i incisions. La processada hauria registrat l'habitatge buscant objectes de valor, però no els va trobar perquè eren dins d'una caixa forta. Només va sostreure una placa d'or amb el nom i DNI de la víctima, que es va trobar al moneder de l'acusada dies després, tot i que ella se n'ha desentès.

L'acusada va ser arrestada tres dies després d'aquest segon crim i des d'aleshores ha estat en presó preventiva. La fiscalia demana 40 anys de presó en total, quinze per cada homicidi i cinc per cada robatori amb violència o intimidació en casa habitada, a més de 126.000 euros en indemnitzacions.

El judici ha causat molta expectació entre veïns, familiars i coneguts de les víctimes, així com altres ancianes del barri que haurien pogut ser víctimes potencials de l'acusada, segons expliquen. Molts d'ells han estat citats com a testimonis durant el judici. La vista oral ha començat tard perquè els Mossos d'Esquadra han anat a buscar l'acusada a la presó de dones de Wad-Ras, a Barcelona, tot i que està empresonada al centre de Brians, a Sant Esteve Sesrovires.