Una desena de ferits després que un tren hagi xocat a l'Estació

El maquinista del comboi queda atrapat a la cabina

Una desena de viatgers d'un tren de Rodalies han resultat ferits aquest dijous al matí quan durant les maniobres d'estacionament del comboi a l'estació de Mataró ha xocat contra el topall de final de línia, segons ha informat la companyia Renfe i Protecció Civil. A més, el conductor del comboi estaria atrapat a la cabina del tren en estat greu. Els fets s'han produït a tres quarts de deu del matí a la via 4 de l'estació de Mataró i el tren afectat havia sortit al voltant de dos quarts de nou del matí des de Molins de Rei. Renfe ha obert un expedient informatiu per tal d'esclarir les causes de la incidència.

 

Com a conseqüència d'aquesta incidència, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en alerta el pla d'actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat per l'accident d'un tren de Rodalies amb el topall de final de via. El tren de tornada, amb sortida de Mataró a les deu del mati i arribada a Molins de Rei a un quart de dotze del migdia, ha quedat anul·lat.



 

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat set dotacions, que s'han encarregat de l'excarceració del maquinista, que en un primer moment ha rebut un diagnòstic lleu i després ha estat actualitzat a greu. Aquest és el segon accident ferroviari en menys d'un mes, després que el passat 19 de gener es produís un xoc entre un tren de Rodalies i un Talgo que anava buit a l'estació del Clot de Barcelona. En aquella topada, es van registrar 25 ferits. 

El conductor, en estat greu

La cap de l'equip de guàrdia de Protecció Civil, Sònia Alpín, ha explicat en declaracions a l'ACN que el balanç provisional de l'accident és de deu ferits, nou d'ells lleument bàsicament per policontusions i el conductor, que ha quedat atrapat, ha passat de lleu a greu, segons les valoracions del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que ha enviat cinc unitats.

 

Set dels ferits han estat traslladats a l'Hospital de Mataró en estat menys greu i dos més a Can Ruti, també menys greus.

 Així mateix, estava prevista una reunió entre els operatius d'emergència i Protecció Civil que s'han desplaçat a la zona per avaluar l'accident. Per la seva banda, l'Ajuntament de Mataró ha activat el seu Pla Bàsic en fase d'emergència.

El tren anava massa ràpid

El director de Rodalies a Barcelona, Miguel Ángel Remacha, ha admès aquest dijous que el tren que ha xocat contra el topall de final de la via 4 a l'estació de Mataró anava a més velocitat de l'adequada, tot i que ha assegurat que en aquests moments se'n desconeixen les causes. En declaracions a la mateixa estació de Mataró, Remacha s'ha remès a la investigació oberta per part de Renfe i ha explicat que en aquests moments no es descarta cap hipòtesi. El conductor del comboi accidentat i que ha quedat atrapat a la cabina tenia 10 anys d'experiència. A més del maquinista, ferit de gravetat, s'han registrat una desena de ferits de caràcter menys greu.