Cara a cara entre mare i filla en la Bòsnia de la postguerra

El secreto de Esma (Grbavica). Jazmila Zbanic. Bosnia-Herzegovina. 2006

  • Divendres, 17 Novembre 2006 18:01

L’argument: L’Esma i la seva filla adolescent, la Sara, viuen a Grvabica, un barri de Sarajevo. L’Esma exerceix de pare i mare alhora i treballa dur per tirar endavant de la seva filla. La Sara ha de marxar d’excursió amb l’escola i li demana a la seva mare el certificat de defunció del pare, un heroi de la guerra de Bòsnia. És llavors quan un obscur secret sortirà a la llum.

L’anècdota: Aquesta pel·lícula va esdevenir una revelació en la darrera edició del Festival de Berlín. Va sorprendre tothom alçant-se amb el màxim guardó, l’Ós d’Or.

Diagnòstic: ‘El secreto de Esma’ constitueix un drama familiar ambientat en la Bòsnia de la postguerra. El film es basa en la complicada relació mare-filla que s’estableix entre dues protagonistes molt ben definides i que, des d’un bon principi, compten amb la identificació de l’espectador. El relat creix en intensitat i emoció fins arribar a l’esperat desenllaç, en què s’obre un nou interrogant: com afrontar un conflicte d’identitat com el que se li presenta a la jove protagonista. El context social en què viuen aquestes dues dones es revela com a quelcom més que un teló de fons. Reflecteix la desolació del passat, la incertesa del present i l’esperança del futur. L’Esma, la Sara i el seu entorn ens permeten apropar-nos a una realitat que no ens queda tan lluny.

Efectes secundaris: Adient per reflexionar sobre les profundes conseqüències d’una guerra i els efectes que produeix en les víctimes sovint més oblidades, les dones.